JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Kommunens första nattis

Förskolechef ser gärna fler barn på nattis

Publicerad 01 november 2016

Malin Svensson är förskolechef på Söderlägets förskola i L:a Tjärby.

Söderlägets förskola i L:a Tjärby är kommunens första förskola med omsorg kvällar, nätter och helger – året om. Bland föräldrar med obekväm arbetstid fanns också ett uppdämt behov när verksamheten drog igång i april 2015. För tillfället är det dock inte så många som nyttjar servicen. Synd, tycker förskolechef Malin Svensson, och hoppas att fler föräldrar får upp ögonen för verksamheten.

Förskolan med fyra avdelningar ligger på en södersluttning med härlig utsikt över Laholm. Ett tilltalande läge som få kan konkurrera med.

Som senast byggda förskola anpassades den redan på planeringsstadiet för barnomsorg på obekväm arbetstid, vilket sågs som angeläget för att utöka den kommunala servicen. Inte minst för att ge fler kommuninvånare möjlighet att arbeta utanför gängse arbetstider och slippa ständigt bryderi med barntillsyn.

Plats för 35 nattisbarn

Malin Svensson visar gärna runt i förskolan med plats för 35 barn på nattis. I en del av denna står åtta sängar, fördelade på två rum avsedda för sovande barn nattetid, med nallar och andra gosedjur i de färdigbäddade sängarna. Med personal i närheten skapas närhet och trygghet om någon vaknar nattetid.

Verksamheten är öppen för alla barn i kommunen mellan 1 och 12 år, även om de inte är inskrivna i förskola eller fritis. Föräldrar till barn inom denna grupp får emellertid betala för nattis, som annars är kostnadsfritt. Omsorgsbehovet måste vara schemalagt, men ändringar i barnens schema kan tillgodoses med en tidsfrist på två dagar.

- Vi måste ha denna framförhållning för vår planering, säger hon.

Måste lämna på förskolan

För omsorg nattetid på vardagar tas barn emot mellan klockan 18 och 20. Att föräldrar själva måste lämna sina barn på förskolan är förstås en försvårande omständighet, om de redan under eftermiddagen behöver omsorg och barnen lämnas på annan förskola i kommunen. Föräldrar som vill ha heldagsomsorg rekommenderas därför att söka plats på Söderläget.

- På större orter ombesörjer förskolor skjuts till nattöppna verksamheter. Den servicen kan vi av lättförståeliga skäl inte tillgodose med tanke på avstånden i kommunen, säger Malin Svensson.

Bra verksamhet

Fyra fastanställda, barnskötare och barnbiträde, samt tillgång till en handfull timvikarier svarar för omsorgen på obekväm arbetstid. De bedriver en mycket bra verksamhet, intygar förskolechefen.

- Förskolans härliga omgivningar ger många möjligheter till uteaktiviteter. Och under helger tar ibland personalen barnen till Stadsbiblioteket i Laholm eller sätter sig på tåget till Halmstad eller Ängelholm för en liten utflykt, där tågturen i sig kan vara en upplevelse, säger Malin Svensson.

Färre barn

Under senare tid har antalet barn på nattetid sjunkit till i snitt mellan två och tre. Förskolechefen har inget direkt svar på frågan varför, men tror möjligen att verksamheten är föga känd. Det hoppas hon kunna ändra på, övertygad som hon är om att omsorgsbehovet för föräldrar är minst lika stort nu som tidigare med fortsatt högkonjunktur.

- Med barn i vår verksamhet slipper föräldrarna ständigt pysslande med att få ihop arbetstid och omsorgstid.

 Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 november 2016