JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Kommunens största lekplats

Lång väntan på lekplats vid havet

Publicerad 14 juni 2016

Det är inte så lätt att ta sig över den gungande bron på lekplatsen i Skummeslövsstrand, konstaterar Johanna Andersson, utredare på kommunens planeringskontor.

Länge har ortsbor och badgäster väntat på en lekplats i Skummeslövsstrand. Nu har de kommunens största med lekredskap för många åldrar.
- Tänk vad vi har längtat efter denna lekplats, säger Zandra Lundqvist i badorstföreningen.
På lördag, den 18 juni, invigs attraktionerna.

Turerna var många innan Laholms kommun blev ägare till det stora grönområdet intill Strandpensionatet i Skummeslövsstrand. Med all formalia undanstökad började planeringen tillsammans med badortsföreningen.

- Vi önskade en lekplats som lockade såväl små som stora barn, alltså inte bara en sandlåda och några gungor. Och vi fick verkligen vad vi önskade. En härlig plats som passar alla åldrar med de många lekredskap som står till buds, säger Zandra.

Förskollärare tog annan väg

I takt med att lekredskapen kommit på plats har barnens blickar fästs allt mer på platsen. Så mycket att förskollärarna på intilliggande förskola valt att inte passera området när de gått ut med barnen. Men på lördag är det fritt fram att pröva allt: klätterställningar, gungande bro, tunnlar och rutschkanor för att nämna några av de många attraktionerna. Tröttar barnen finns en nyanlagd fotbollsplan intill.

Inom området har också iordningställts allmänna toaletter som är öppna året om och boulebana. Platsen avgränsas av Himalaybjörkar, prydnadsgräs och stora ekfat med klättrande kaprifolier.

Trestegsraket

Lekplatsen ingår i den trestegsraket som Laholms kommun initierat för att skapa attraktiv centrumbildning i Skummeslövsstrand. En ort som kommer att växa sig allt större inom de närmaste åren.

- Med tanke på den utveckling som förestår är det viktigt att skapa trevliga och tilltalande mötesplatser. Lekplatsen blir en del i det stråk som nu skapas från torget och längs med Stora Strandvägen ut mot havet, säger planeringschef Erland Björkman.

En plats, fortsätter han, som ska locka barn och vuxna året om.

Segt slutsteg

I fjol anlades parkering utmed Stora Strandvägen strax öster om Strandpensionatet. Lekplatsen och allén intill är steg två i raketen. Slutsteget, fortsättning på föreslagen plan med allé fram till korsningen vid torget och ny tvåvåningsbyggnad med verksamhetslokaler i markplanet och bostäder på ovanvåningen mittemot Svens livs, har slutligen getts grönt ljus efter flera överklaganden.

Kommunens har avsatt cirka tio miljoner kronor för sin del av det totala paketet, varav lekplatsen slukade närmare fyra miljoner kronor.

Invigning

På lördag, den 18 juni klockan 11.00, lär det bli smockfullt av inte minst förväntansfulla barn när lekplatsen invigs. När kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) klippt bandet väntar ansiktsmålning, barnaktiviteter, korvgrillning och bouletävling. Och fritt tillträde till alla lekredskap.

- Det är en dag som vi alla pratat om och längtat åravis efter, säger Zandra Lundqvist.  

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 14 juni 2016