JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Kraftig rök över fält och E 6

Eldningsförbud

Eldningsförbud i Laholms kommun och i hela Halland från 1 juni 15.00

Läs mer om vad som gäller vid eldningsförbud 

Fire ban In the municipality of Laholm

Verbot der Verbrennung In der Gemeinde Laholm besteht derzeit ein Feuerverbot.

Please refer to www.laholm.se for updates and information.

Kraftig rökutveckling över södra Mellbystrand och E 6

Publicerad 08 november 2016

Ett 50-tal halmbalar sattes i brand för att rädda skörden av purjulök och kål från frostskador när temperaturen sjönk dramatiskt.

Sedan tidig morgon sprider sig ett enormt rökbälte över södra Mellbystrand och E 6. Röken härrör från ett 50-tal halmbalar som eldas för att rädda en lantbrukares skörd. Räddningstjänsten och lantbrukaren håller nu på att släcka bränderna, ett arbete som förväntas pågå under större delen av dagen.

- Upplever man obehag med röken ska man hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation, säger räddningschef Andreas Nilsson

När kvicksilverpelaren närmade sig minus tio grader tidigt på tisdagsmorgonen befarade en lantbrukare i Mellbytrakten att skörden av purjolök och kål skulle förstöras av kylan. Fortast möjligt placerades ett 50-tal halmbalar i närheten av skörden och stacks i brand för att därigenom förhindra frostskador på grödorna.

Enorm rökutveckling

Rökutvecklingen blev enorm. Med nordostliga vindar spreds och sprids röken över fälten, in över södra Mellbystrand och har lagt delar av E 6 i ett töcken.

Det tog inte lång tid förrän räddningstjänsten och miljökontoret uppmärksammades på händelsen, bland annat via många samtal till Laholms kommuns växel. Företrädare för miljökontoret och räddningstjänsten har varit på platsen och tillsammans med lantbrukaren kommit överens hur det hela ska hanteras.

För att förhindra rökutveckling under lång tid, eldas nu balarna upp så fort som möjligt. Men det tar ändå sin tid och först senare under eftermiddagen förväntas rökutvecklingen ha klingat av.

Andreas Nilsson uppmanar personer som får besvär med röken att kontakta sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 8 november 2016