JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Laholm lockar turister

Laholm lockar allt fler turister

Publicerad 25 februari 2016

Laholms kommun drar allt fler turister. Mätt i antal gästnätter ökade i fjol besöksnäringen med fyra procent till närmare 165 000. Hotell, stugbyar och vandrarhem svarade för den största ökningen medan förändringen inom campingnäringen var ytterst blygsam.

- Det är glädjande att vi har en fortsatt positiv utveckling av turismen i kommunen, säger näringslivschef Fredrik Swärdh.

Beräkningar av antalet besökare till olika evenemang kan vara en värdemätare på turismens utveckling, men näringslivschefen anser att antalet gästnätter/övernattningar är ett bättre mått på besöksnäringens utveckling.

Gillar campinglivet

Siffrorna för Laholms kommun finns med i Statistiska centralbyråns redovisning över antalet gästnätter/övernattningar i hela Sverige. Av denna framgår också att svenskarna stod för den största ökningen inom hotell, stugbyar och vandrarhem. Tyskar och norrmän gillade campinglivet medan danskarna föredrog andra alternativ.

Jämfört med Halmstad, Varberg och Halland i stort hade Laholms kommun högre andel utländska turister. Av de totala gästnätterna stod de för 14 procent. Efter de svenska besökarna kommer tyskar, norrmän och danskar.

Närmare hälften av gästnätterna förlades till perioden juni-augusti. Oftast toppar juli, dock inte i fjol. Först med sommarvärmen i augusti strömmade turisterna till rejält.

35 procents beläggning

Under många år har diskussioner förts om olika satsningar som förlänger turistsäsongen. Att Laholm fortfarande har en relativt kort men intensiv säsong framgår tydligt av statistiken. Beläggningsgraden över hela året ligger på 35 procent.

- Här finns en stor potential att jobba med inte minst med tanke på att besöksnäringen ses som en starkt växande kraft för framtida sysselsättning, säger Fredrik Swärdh.

Fakta

Gästnätter hotell, stugbyar, vandrarhem i kommunen 2015: 47 391
Gästnätter camping i kommunen 2015: 117 576

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 25 februari 2016