JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Maten bäst i test

Maten bäst i test

Publicerad 15 juni 2016

I en rikstäckande enkätundersökning* från Socialstyrelsen har Laholms kommun placerat sig bäst i Sverige i kategorierna ”Mat och måltidsmiljö i särskilt boende” och ”Särskilt boende i sin helhet”.

Delar av enkätundersökningen ingår i SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) Öppna jämförelser – Vård och omsorg om äldre - som omfattar totalt 31 indikatorer, där Sveriges kommuner jämförs med varandra. I 15 av dessa hamnade Laholms kommun bland de 25 % bästa kommunerna och i 16 fall bland de 50 % i mitten. Bland de 25 % lägsta hamnade kommunen inte i något fall.

Bästa mat och måltidsmiljö

Maten är en viktig del av våra äldres dagliga upplevelser.

- Maten är god och vi har två rätter att välja på. Men nypotatis tycker jag inte om, det har jag aldrig gillat, säger Gertrud Mattsson, som fyller 92 på självaste Kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli. Och personalen är så fina och duktiga här, jag tycker verkligen om dom.

Gertrud Mattsson i sitt boende på Randerslund i Ränneslöv.

Den höga kvaliteten på kökspersonalen och maten i kommunen har bekräftats med flera utmärkelser tidigare. Men att vara klassad som 1:a i Sverige kräver en hel del.

- Vi har egen tillagning i sex av åtta kök, vi är lyhörda för våra boendes och gästers önskemål och behov, det är oftast hembakat, två lunchalternativ att välja på varje dag och varje boende gör egna unika önskelistor för fika och middag. Det är några av framgångsfaktorerna, säger kostområdeschef Ann Gredander.

På torsdag i nästa vecka blir det fest med midsommarstång och jordgubbstårta, en måltidsupplevelse som prisas högt av pensionärerna.

- Vi försöker uppmärksamma många högtider så det blir stor variation, säger köksansvarig Ann Stranne. Och vi anstränger oss för att duka fint och skapa en trevlig miljö.

 

Personalen hos kommunens alla åtta kök uppvaktades med tårta, som här på Randerslund. Från vänster Annica Gren, Ann Stranne, Lisa Larsson, Dan Winde, Ann Gredander, Suriphon Phikhroh och Helena Mårtensson.

- Vi har en bra dialog med pensionärerna och vi får ofta höra att maten är god och att det är så trevligt, intygar Helena Mårtensson, som dagligen träffar Randerslunds boende och andra gäster.

Engagerad personal vill fortsätta utveckla

Kostverksamheten är under ständig utveckling, både till följd av krav från olika myndigheter, men även som en del i kommunens ambition att hålla en hög kvalitet på mat och service.

- För att utveckla kvalitet och försvara 1:a platsen planeras flera insatser på kort och lång sikt, säger Lisa Larsson, enhetschef på Internservice. Vi ska öka kundernas inflytande och involvera fler i brukar- och kostråden, vi ska tydligare visa för kunder och personal vad maten innehåller, vi ska tänka mer hållbart och klimatsmart vilket kommer innebära mer mat från växtriket och mindre kött från djuren och vi ska ännu mer individanpassa matens konsistens. Och inköpen av färska och lokala råvaror ska öka ännu mer, exempelvis har vi ett nytt avtal med Knäreds kyckling. Och vi ska utveckla våra interna beställningsrutiner och kravspecifikationer.

Lisa sprudlar av idéer vilket säkert kommer visa sig i nya utmärkelser och fina placeringar framöver.

Lisa avslutar med att skicka ett stort tack och grattis till alla berörda som hjälpt till att göra maten och måltidsupplevelsen för våra äldre i Laholms kommun till den bästa i Sverige!

 

*Enkäten ”Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2015 – En rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden” genomfördes 2015 bland personer från 65 år och uppåt med hemtjänst i ordinärt boende eller boende på särskilt boende.

Text och bild: Reino Jacobsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 15 juni 2016