JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Musiker på sommarfrukost

Nervös trots decennier på scener

Publicerad 26 juli 2016

Monica Christoffersson berättade på sommarfrukosten om sitt liv som artist i Sverige och utomlands.

Scenen är hennes arbetsplats. Ändå brottades Monica Christoffersson med nervositeten ställd framför ett 100-tal besökare på sommarfrukosten på Gröna Hästen i Laholm. Inte för att ha allt fokus på sig men uppgiften, att berätta om sig själv. Den var ny och nog så pirrande.

- Gud så nervöst, sa Monica när hon efter närmare tre kvart gett en exposé över sitt musikaliska liv.

Inför framträdandet på Gröna Hästen i Laholm – nu återstår två sommarfrukostar – testade hon sitt föredrag på familjen i Vallberga, man och två tonårsdöttrar. Woh, sa en av döttrarna när Monica berättade att hon i sjunde klass ingick i en bakgrundskör när Carola Häggkvist sjöng "Främling". Om det visste dottern ingenting.

Förmodligen också symptomatiskt för många sydhallänningars förhållande till Monica. För trots att hon bott 20 år i Vallberga är hon förhållandevis anonym för flertalet kommuninvånare. Såvida man inte sysslar med musik, vilket i stort sett varit hennes levebröd i vuxenlivet. Men de lokala framträdandena har varit ytterst få. Som turist på Sunwings resor till Mallorca, Rhodos och Gambia var hon däremot en ofta sedd artist på reseföretagets arrangemang. Och som showartist på kryssningar mellan Stockholm och Helsingfors.

Turné med Milda makter

Numera turnerar hon med Milda makter, en musikalshow med fyra personer som i höst är inbokad på ett flertal platser i Västsverige. Efter årsskiftet väntar en än längre turné, då i Mellansverige.

Pappan var kantor

Med en pappa som var kantor i Stockholmsorten Kärrtorp kom musiken tidigt in i hennes liv. Redan som 5-åring var hon med i en luciakör, och när hon var 11 år medverkade Monica i den första svenska uppsättningen av musikalen Annie med Sigge Fürst i rollen som Warbucks och en ung Pernilla Wahlgren i titelrollen.

Skolad i Adolf Fredriks musikskola i Stockholm tog musiken allt större del av den vakna tiden. Som sångerska i olika band stod hon ofta på scenen runt om i Stockholm. Ibland, enligt hennes mor, på mindre bemedlade krogar. Samtidigt utbildade hon sig till ekonom och barnskötare. Hon ville ha något att falla tillbaka på om det tuffa musiklivet inte bar frukt. Men det gjorde det. 23 år gammal engagerades hon av Sunwing och jobbade utomlands i fem år.

- En härlig och oerhört lärorik tid, men också påfrestande. Sena kvällar och nätter har ett pris.

Träffade Olle

Kärlek fick en barndomsvän att i tidiga år flytta till Laholms kommun. På en fest hos kompisen träffade Monica Olle, och det sa, klick. Paret köpte hus i Vallberga och fick två döttrar. Medan Olle körde lastbil jobbade Monica med diverse saker och drev bland annat kafé.

Intresset för musik återuppväcktes när hon vid 37 års ålder fick erbjudande om ettårigt engagemang hos Sunwing på Mallorca. Ett erbjudande hon inte kunde motstå, och familjen följde med.

Allsång på Skansen

Tillbaks i Vallberga jobbade hon med audition för framtida artister åt Sunwing, startade sångstudion Monk produktion och framträdde på olika scener blandat annat i Göteborg. I fjol kom så ett erbjudande om medverkan i Allsång på Skansen. Arrangörerna ville ha med Milda makters Thore Skogmanprogram.

- Innan artistkarriären är över hoppas jag stå där ytterligare en gång.

"Så långt ska vi väl inte behöva åka för att höra dig", sa en i publiken på sommarfrukosten och hoppades snart få se Milda makter i Laholm.

 Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 26 juli 2016