JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Ny grupp rustad för kris

Ny FRG-grupp rustad för kriser

Publicerad 13 april 2016

Kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) överlämnade ett diplom till Niclas Pettersson som bevis på att han genomgått den utbildning som krävs för att tillhöra kommunens FRG-grupp.

Nu är de rustade för att hjälpa till vid kriser av olika slag, 17 personer som utbildat sig inom ramen för FRG (frivillig resursgrupp).
- Gruppen kan göra en insats vid många olika situationer när våra egna resurser är otillräckliga eller för att skapa större uthållighet vid en långvarig händelse, säger Felicia Pettersson, säkerhetssamordnare i Laholms kommun.

Frivillig resursgrupp är en del av den svenska krisberedskapen med uppgift att stötta kommuner och landsting/regioner vid allvarliga händelser. Gruppen organiseras via Civilförsvarsförbundet, som har utbildningsansvaret, och landets kommuner. Det är upp till varje kommun att inrätta en FRG-grupp, som består av personer från olika frivilliggrupper.

Laholms kommun har valt att göra detta, och bildade den första gruppen redan 2011. Nu är den andra utbildad för att ta sig an uppgifter av olika slag. Vid nio tillfällen, med start i november i fjol, har medlemmarna fått inblick i flera områden som rör kriser av olika slag, men också handfasta kunskaper i hjärt- och lungräddning, att snabbt organisera insatser, brandbekämpning och att möta människor i kris. Här har Laholms Posom-grupp (psykologiskt och socialt omhändertagande) delat med sig sina mångåriga erfarenheter.

Gjorde allt i skogsbrand

Under den katastrofala skogbranden i Västmanland sommaren 2014 tilldelades FRG-grupper många viktiga roller bland annat som trafikvakter, utkörare av mat och dryck och som medhjälpare i stabsarbetet.

- Fråga inte vad de gjorde. Fråga istället vad de inte gjorde, säger Felicia Pettersson, och nämner än fler områden där FRG-grupper var en viktig kugge under Sveriges största skogsbrand i modern tid.

Felicia Pettersson har organiserat utbildningen av den nya FRG-gruppen i Laholm.

Ryckte in under flyktingström

På hemmaplan, i Laholms kommun, har FRG-gruppen använts för att öppna en värmestuga åt strömlösa kommuninvånare och i höstas hjälpte gruppen till när flyktingströmmen till kommunen var som mest akut.

Gruppen aktiveras av tjänstgörande räddningsledare eller kommunens krisledningsgrupp. Det finns dock ingen skyldighet att vara i ständig beredskap. Gruppen kan också användas av föreningar och organisationer. För dessa insatser utgår emellertid inte kommunal ersättning.

Diplom från kommunråd

I närvaro av de tre kommunråden, Elisabet Babic (M), Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson (S) överlämnades på tisdagskvällen diplom till de nya medlemmarna i FRG-gruppen.

Givetvis vill de omgående rycka in för att bruka sina nyvunna kunskaper. En känsla med dubbla bottnar. För som alla andra vill de förstås att inget allvarligt ska hända i kommunen.

Text: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 13 april 2016