JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Ny kommunchef i Stadhuset

Första dagen på jobbet för kommunchef

Publicerad 01 september 2016

Peter Andreasson är ny kommunchef i Laholms kommun. På torsdagen gjorde han sin första dag i Stadshuset.

På fars dag fick Peter Andreasson av sin dåvarande tolvåriga dotter devisen "Det finns inga problem, bara möjligheter". Den bär han nu med sig till Laholms kommun, där han på torsdagen gjorde sin första dag som ny kommunchef efter Nils Danred.

Första dagen på jobbet innebar en massa möten med nya ansikten. Rundvandring i Stadshuset för presentation, i centrum för månadens Öppna kafé i Stadshuset, träff med kommunråden och lunch på Gröna Hästen med företagare.

Massa nya ansikten med namn han omöjligen kunde erinra sig när dagen närmade sig slutet. Men det pusslet får han tid att lägga när han börjar bli varm i kläderna, och på nytt träffar medarbetare och företrädare för näringslivet.

Trivs inom det offentliga

Större delen av sitt arbetsliv har han jobbat inom offentlig verksamhet. Där trivs han eftersom han brinner för att jobba med service och verksamhet som gör skillnad för kommuninvånare.

- Inom privat verksamhet jagar man vinst. Inom den offentliga handlar det främst om att vara serviceinriktad och jobba för allmänheten, säger han, och fortsätter:

- Det är också viktigt att känna stolthet i arbetet, där alla är viktiga kuggar för att skapa bästa möjliga helhetslösning.

Tre grundpelare

Helhet tillsammans med att ta tillvara medarbetarnas kompetens och att känna arbetsglädje på jobbet, det är hans tre grundpelare som han vill att all verksamhet ska genomsyras av.

Till Laholm kommer han från samma post i Örkelljunga kommun. Där som här är kommunchefsjobbet mångfacetterat, och det gillar han. Ena dagen är knappast den andra lik.

- Kommunchefsjobbet är brett och varierat. Jag får träffa många människor och vara med om att driva och utveckla saker som gör skillnad för kommuninvånarna.

Målar Laholm i ljusa färger

Laholms kommun målar han i ljusa färger, övertygad om att här finns en stark tillväxtpotential med dess geografiska läge och goda kommunikationer. Med god tillgång till bostads- och industrimark är han trosviss om ökad attraktivitet för allt fler.

Gillar ordspråk

Att bära med sig ordspråk till sin arbetsplats hör till. Det gjorde han redan som försvarsanställd med rekryter från Blekingska Listerlandet. Ställda inför knepiga, och till synes oöverstigliga uppdrag fick han ofta höra "det gaur inte". En fras han aldrig accepterade, och försökte istället få dem lösningsfokuserade.

I Örkelljunga kommun visste alla medarbetare att det inte var lönt att kliva in på kommunchefens rum och säga att något inte går.

Kvistiga val

Sista dagen på jobbet i grannkommunen ställdes han inför ett kvistigt val när kommunfullmäktiges ordförande Magnus Håkansson (KD) erbjöd honom två alternativ som avskedsgåva: betald avgift till Göteborgsvarvet eller en summa pengar som skulle skänkas till Rädda Barnen. Båda tilltalande honom lika mycket. Det blev Göteborgsvarvet men också en summa till Rädda Barnen. Det fick han ett företag att skänka.

Så visst går det, inget är omöjligt.

 Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 september 2016