JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Polis på kommunturné

Polis på turné till åtta tätoter

Publicerad 27 september 2016

Kommunpolis Kristian Nilsson och Karin Martini, utredare inom trygghet och säkerhet på Laholms kommun, besöker under oktober åtta tätorter för att träffa människor och höra deras åsikter i stort och smått kring trygghetsfrågor.

Med start i början av oktober upprepar polisen fjolårets besök i åtta sydhalländska tätorter. Här vill de träffa människor i deras vardag. Höra dem berätta om stort och smått av sin upplevda trygghet i samhället. Besöken utmynnar så småningom i ett medborgarlöfte från polisen gentemot invånarna i kommunen.

- Att prata med människor och lyssna på deras berättelser är viktigt för våra insatser. Den lokala problembilden ska nämligen vara utgångspunkten för de mål vi har, vilket inte minst fastslås i den nya styrmodellen för polisen med medborgarlöften som en viktig del, säger kommunpolis Kristian Nilsson.

Tillsammans med Karin Martini, utredare inom trygghet och säkerhet på Laholms kommun, inleds turnén den 5 oktober med Våxtorp som första anhalt. Här står de på kvällstid vid Tajes kosk och gatukök. Tiden är satt för att få kontakt med så många människor som möjligt. Under fjolårets besök fyllde cirka 300 personer i en enkät. I år var denna webbaserad med förhoppningen att nå fler.

- Vi hoppas också att fler yngre passar på att ge sin syn på hur de upplever tryggheten i samhället, säger Karin Martini.

Hon och Kristian ser fram emot turnén och mötet med ortsborna. Ty de är övertygade om att dessa informella träffar ger dem en bra bild av nuläget och skapar värdefulla kontaktytor. Efter ortsträffarna sammanställs resultatet, vilket resulterar i ett nytt medborgarlöfte mellan polis och Laholms kommun med presentation i början av nästa år.

Pilotfall

Fjolårets satsning, där Laholm och Kungsbacka var pilotfall i länet, resulterade i medborgarlöftet att höja invånarnas upplevda trygghet utmed L P Hanssons väg i Laholm kring Folkhälsocentrum, Lagaholmsskolan, Osbecksgymnasiet, Altona och Glänninge. För oavsett var i kommunen invånarna tillfrågades, återkom tryggheten kring nämnda område.

Många åtgärder i utpekat område

- Utmed gång- och cykelvägen längs med Folkhälsocentrum i Laholm har vi röjt undan buskar och sly, säger Karin Martini.

Efter medborgarlöftet har mycket gjorts: skymmande träd och buskar har röjts bort, belysning förstärkts och farthinder lagts ut på L P Hanssons väg. Dessutom har vuxna och ungdomar vandrat i området och gett förslag till olika trygghetsinsatser.
Samtidigt har den polisiära närvaron utökats, vilket lett till motreaktion, särskilt under sensommaren, från kriminellt belastade personer.

- Ökad polisiär insats ger ofta denna effekt när kriminella personer pressas. Med vår närvaro har vi sett till att skapa trygghet i området, som ska vara en trevlig och trivsam plats att vistas på, understryker Kristian Nilsson.

Medverkat på föräldramöten

När skolorna inledde höstterminen medverkade han på föräldramöten för årskurs sju på Lagaholmsskolan och årskurs ett på Osbecksgymnasiet. Mycket uppskattade möten som lett till att han bokats till fler föräldramöten på högstadieskolan.

Så här ser schemat ut för ortsträffarna:

Onsdagen den 5 oktober
Klockan 17-18 Hishult, Ica Nära
Klockan 18.30-19.30 Våxtorp, Tajes kiosk o gatukök
Tisdag den 11 oktober
Klockan 17-18 Skummeslövsstrand, Svens livs
Klockan 18.30-19.30 Hasslöv, bygdegården
Onsdagen den 12 oktober
Klockan 13-15 Laholm, Stortorget
Tisdag den 18 oktober
Klockan 17-18 Veinge, pressbyrån
Klockan 18.30-19.30 Knäred, Konsum
Onsdagen den 19 oktober
Klockan 17-20 Mellbystrand, Ica Maxi
Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: DLY
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan granskad den 26 september 2016