JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Pristagare på fullmäktigemöte / Bokhandlarpar - Årets kulturpristagare

Bokhandlarpar som går sin egen väg

Publicerad 19 december 2016

Diana Lavesson och Stefan Ljungqvist utsågs till Årets kulturpristagare i Laholms kommun. På kommunfullmäktiges sista möte för året stod de på scenen i Laholms teater och mottog prischecken på 10 000 kronor.

Stolta, hedrade och jätteglada.
Så känner sig Diana Lavesson och Stefan Ljungqvist efter utnämningen till 2016 års kulturpristagare i Laholms kommun. Tillsammans driver de Bokhandeln i Laholm, som de gjort till en litterär mötesplats med många spännande författarbesök, såväl av namnkunniga skribenter som mer okända, som de varit angelägna om att fler ska upptäcka.

Vi träffas en tidig morgon innan bokhandelsentrén mot Stortorget öppnats för dagen, och slår oss ner i personalrummet. För åtta år sedan köpte de rörelsen i en tid när många förutskickade den tryckta bokens snara bortgång. Fanns det en strimma hopp om överlevnad, så gällde det att ansluta sig till någon av de stora bokhandelskedjorna.

Fristående bokhandel

Uppenbarligen slog Diana och Stefan dövörat till, greppade andra glasögon och blickade framåt. Med ryggsäckarna fulla av bokhandelserfarenhet, Diana från Meijels i Halmstad och Bjäre Bokhandel i Båstad och Stefan från Arken i Lund, tog de sig an uppgiften. Valde bort kedjorna och engagerade författare till litterära aftnar.

I rummet vi sitter, står nu en välfylld bokhylla med titlar av författare som de hyst i sin fristående bokhandel. I början med 10-15 besök per år, utökade under de senaste åren med en handfull sommartid. Jan Guillou, läser jag på en rygg, Steve Claesson på en annan.

- När vi hade Jan Guillou sålde de 75 platserna slut samma dag de släpptes, berättar Diana, samtidigt som hon understryker att bokhandlarparet har ett annat mål än att enbart satsa på säkra kort.

Läser nästan jämt

Författarna som kontaktas ska de hundraprocentigt känna för. Främst Diana läser ruskigt mycket för att hålla sig ajour med nya titlar och få korn på författare, som tenderar att försvinna i bruset eller väljer en låg profil. Som Steve Claesson, författaren som närmast trollband besökarna en kväll bland bokhandelns närmare 9 000 titlar.

- Det var magiskt, säger hon och berättar att han engagerats ytterligare en gång.

Författaraftnar lockar

Nu funderar de som bäst på vilka som ska kontaktas för vårens besök och nämner Arnold Wernersson. Övriga är inte i det skedet att namnen kan släppas. Fullt lär det säkert bli, ty författarbesöken i bokhandeln får folk från när och fjärran att söka sig till 1700-talsfastigheten vid Stortorget, vilken en gång hyste stadens apotek. Bokhandeln som mötesplats var också parets bärande tanke när de tog över rörelsen. Och att alla som kliver innanför entrédörren ska hitta en tilltalande bok.

- Det finns en bok för alla, säger Stefan övertygande, som under samtalet beskriver sin roll i rörelsen som lite mer tillbakadragen.

Som utbildad ekonom sköter han allt administrativt arbete. I det ser han en oerhörd fördel jämfört med om det lagts ut externt. Nu har han full koll på räkenskaperna, förvisso mycket jobb, men det betalar sig, resonerar han.

Känner sina kunder

Efter åtta år i Laholm känner de sina kunder, Diana lite mer än Stefan eftersom hon oftare står vid försäljningsdisken. Frikostigt delar hon med sig av tips på böcker, och har lärt känna sina kunder så väl att hon numera också vågar sig på att rekommendera presentböcker till dem, när någon vill överraska med en ny bok.

Varje år ordnar bokhandlarparet en liten ceremoni när Svenska akademien avslöjar nobelpristagaren i litteratur. Möjliga vinnares böcker sprids över ett bord och en trogen skara bokslukare spekulerar i vem som ska få priset. Oftast återfinns pristagaren bland titlarna. Så icke i år.

- Det blev helt tyst när pristagaren avslöjades. Bob Dylan var en verklig överraskning, och knappast ett namn jag skulle ha fastnat för. Hans texter hör samman med hans musik, säger Diana.

Attraktiv bok om stadsarkitekt

Bob Dylan har förstås ändå getts en framträdande plats på bokbordet vid entrén. Någon större merförsäljning räknar de dock inte med att Dylans böcker ska ge. Boken om stadsarkitekten i Laholm, Svend-Bögh Andersen, tror de däremot kommer att sälja riktigt bra.

- Lokala böcker är alltid uppskattade, säger Stefan, innan jag smiter ut bakvägen för att inte bli sedd av personalen och frågande ansikten om min närvaro. Utnämningen av årets kulturpristagare ska förbli en hemlighet till fullmäktigemötet den 20 december.

Motivering till kulturpriset

"Med en brinnande övertygelse om den personliga kopplingen mellan boken och läsaren, driver pristagarna en i dagens Sverige unik, fristående bokhandel som blivit en mötesplats för bokälskare långt utanför kommunens gränser."

 

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 19 december 2016