JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Pristagare på fullmäktigemöte / Miljöpris för solcellsanläggning

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Miljöpris för solcellsanvändning

Publicerad 19 december 2016

Med det här solcellstaket värmer Jonas Ottosson sin fastighet på Nyby industriområde samtidigt som det gott och väl klarar verksamhetens elbehov.

Sedan 1989 har Laholms kommun haft en ambition att dela ut ett miljöpris varje år för att stödja, uppmuntra eller belöna en extra god insats inom natur- och miljövård i kommunen. I år gick priset på 10 000 kronor till Jonas Ottosson, vd för Joinme AB.

På Nyby industriområde finns ett industrihotell som nu har en av Hallands största solcellsanläggningar. Jonas Ottosson som är elektriker i botten och ägare till industrihotellet har alltid haft ett stort intresse för teknik och energioptimering. Så när oljebrännaren och gaspannan en dag skulle bytas ut tog Jonas tillfället i akt att ta fasta på de globala klimatmålet som är satt att fasa ut oljan och fossila bränslen. Resultatet blev 1 500 kvadratmeter solceller på taket.

- Att fasa ut oljan är inget som staten kan göra på egen hand, det måste även vi medborgare och företagare hjälpa till med. Och rent ekonomiskt är det faktiskt inte någon dum affär för företaget, säger Jonas.

Anläggning ger överskottsel

Jonas räknar med att solcellerna på industrihotellets tak genererar 230 000 kilowattimmar per år. Det är mer än fastighetens totala behov för uppvärmning och elektricitet. Jonas planerar att fasa ut oljan helt i nästa steg. Då tänker han använda överskottselen till värmepumpar eller elpatroner. Lönsamheten för solcellerna påverkas visserligen av hur eltaxan utvecklar sig men genom det så kallade solcellsbidraget kan man ansöka om ersättning hos Länsstyrelsen för 30 % av hela investeringen.

För nya etablerare som ska bygga tipsar Jonas att planera fastigheten så att taket vetter mot söder och kan utnyttjas för solceller, om inte direkt så i framtiden.
Vad Jonas vill göra med prispengarna är ingen överraskning.

- Pengarna kommer komma väl till pass i steg två för värmepumpinstallationen. Det är otroligt roligt att bli uppmärksammad på detta sätt och jag hoppas att min investering inspirerar andra företag att göra samma sak, säger Jonas Ottosson.

Motivering

"För hans innovativa tänkande och höga ambition att utveckla företaget i riktning mot att bli fossilfritt. Han har anlagt en stor solcellsanläggning på sina industritak och bidrar nu till att visa andra att det är möjligt att gå före. Företaget minskar sina fossila utsläpp vilket bidrar till att uppnå klimatmålet och målet om en hållbar fossilfri framtid i Laholm."

Text: Viktor Heden

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 19 december 2016