JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Pristagare på fullmäktigemöte / Serve - Årets förening

Serve - på nytt Årets förening

Publicerad 19 december 2016

Kaj Karlsson är mäkta stolt över att den föreningen han basar över, BTK Serve i Laholm, åter utsetts till Årets förening.

"Ni gör vad andra pratar om".
Så beskrivs ofta BTK Serve i Laholm när utomstående tar del av klubbens målmedvetna arbete med barn och ungdomar. Här är alla lika välkomna oavsett bakgrund och kultur. En inställning som man också lever efter, vilket fick ledamöterna i kultur- och utvecklingsnämnden att utse bordtennisklubben till Årets förening 2016 och ger klubben en check på 10 000 kronor. 

En utnämning föreningen tilldelas för andra gången, något som aldrig tidigare hänt i kommunens föreningsliv.

Mycket har hänt sedan förra tillfället, 2002. För några år sedan utökades hallen med 380 kvadratmeter; matcharena tillkom liksom gym, utrymme för biljardbord och rum för konditionsträning.

Har egen värdegrund

Men det är inte expansionen i sig som väckt genklang, utan föreningens satsning på en värdegrund präglad av att ge barn och ungdomar en bra start i livet genom att stärka deras självbild, självförtroende och självtillit. Varje ungdom ska bli någon i gruppen, klubben och samhället.

- Vi ser varje individ, respekterar denne och visar att han/hon är någon. Och det har vi kommit långt med. Ungdomar som knappast blivit sedda tidigare har hos oss vuxit som människor, lämnat utanförskap och kommit på rätt köl i samhället, säger föreningens ordförande Kaj Karlsson.

Något som politikerna i kultur- och utvecklingsnämnden fått upp ögonen för, och anser att bordtennisklubben är kommunens mest välkomnande förening. Här görs det där lilla extra för barn och ungdomar, men också för familjer och pensionärer. Sammantaget skapar det en attityd och kultur som stärker alla.

Fått en roll i Serve

Om det kan Kaj Karlsson prata länge och väl om. Men det är långtifrån enbart välformulerade fraser nedtecknade på powerpoint-bilder. Föreningen jobbar konkret med sitt uppdrag. Kaj radar upp exempel på ungdomar svältfödda på berömmelse. I Serve har de getts en roll med ansvar, vuxit med uppgiften och stärkts. Många år efter att de lämnat klubben har en del kontaktat Kaj och tackat för stödet de fick. Hjälp som också skapat fotfäste på arbetsmarknaden.

En hel del av dem som klubben tagit under sina vingar hade troligen aldrig nått dithän om föreningen i sin filosofi varit fixerad vid resultat runt pingisbordet.

- Vi anser att barn i första hand ska tävla mot sig själva, inte mot andra. I annat fall lägger många av när de blivit tonåringar. Vi vill ha kvar dem så länge som möjligt för att förhindra att de känner sig utslagna. Tidig elitsatsning gagnar ingen, säger Kaj.

Stöd i idrottsforskning

Ett synsätt han anser sig ha brett stöd för i aktuell idrottsforskning. Fler och fler föreningar, säger han, har också fått upp ögonen för de problem som detta kan leda till, och nämner bristande självtillit.

För att få ungdomar till Servehallen i Stadsparken satsar föreningen brett. Gymnasister på Osbecksgymnasiets barn- och fritidsprogram jobbar i sin praktikdel med barn på Parkskolan i Laholm. När skoldagen är slut hämtar de barn på skolan, och följer dem till Servehallen för sysselsättning innan föräldrarna ansluter. Matcher runt pingisborden, men också annan barn- och fritidsverksamhet står på gymnasisternas agenda för att aktivera barnen.

Anläggningen blir då lika mycket en fritidsgård som en bordtennishall. Centralt är också föräldrarnas engagemang. När barnen tränar eller spelar matcher kan vuxna ägna sig åt biljard, schack eller tillbringa en stund på gymmet. Och varje söndag ordnas familjepingis. Insatser som sammantaget lett till att Serve fått allt fler ungdomar till sin verksamhet, och därmed gått åt motsatt håll jämfört med andra bordtennisklubbar i Sverige.

"Tillhåll" för pensionärer

Föreningen slår också broar över generationer. Servehallen har blivit många pensionärers "tillhåll". Givetvis samlas de runt pingisborden. Men även andra bord lockar: schackbord, biljardbord för att inte tala om fikabord. Ett och annat pass i gymmet står också högt i kurs. Servehallen är sannerligen allas fritidsgård.

Motivering

"Med ett stort socialt ansvar och engagemang, arbetar föreningen målmedvetet med att ta bort alla trösklar och barriärer så att alla människor ska känna sig välkomna, i deras verksamhet och lokaler."

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 19 december 2016