JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Residensprojekt på Teckningsmuseet

Residensprojekt på Teckningsmuseet

Publicerad 16 september 2016

Bera Nordal (trea från vänster) invigde residensprojektet på Teckningsmuseet i Laholm. Under tre veckor bor och arbetar konstnärerna Katja Tukiainen (tvåa från vänster) och Sigga Björg Sigurðardóttir (längst till höger) i Laholm. Här ses de tillsammans med museets konstnärliga ledare Frida Talik. 

Under en vecka har isländskan Sigga Björg Sigurðardóttir och finskan Katja Tukiainen arbetat och bott i Laholm där de tillsammans jobbar med ett residensprojekt på Teckningsmuseet. Efter tre veckors arbete visas resultatet under tiden 1 oktober 2016–15 januari 2017.

Ett residens innebär att kulturskapare bjuds in att verka under en period och erbjuds stöd i form av till exempel finansiering av personal, teknisk infrastruktur, boende och arbetslokaler.

Residenset i Laholm genomförs inom ramen för Art Inside Out, som är en institution för professionellt kulturskapande och kulturutveckling. Art Inside Out drivs tillsammans av de halländska kommunerna och Region Halland.

Bera Nordal, chef för Nordiska akvarellmuseet på Tjörn, öppnade arrangemanget i Laholm. Hon har tidigare ställt ut både Katja och Sigga, men aldrig samtidigt.

Sockersöt flickestetik

Katja Tukiainen (född i Pori, Finland, 1969) arbetar brett med teckning, serier, måleri, skulptur, video och installationer. Hennes konst är ofta politisk och feministisk med budskap paketerade i sockersöt flickestetik.

– Mitt behov är att leda publiken till en värld där söta och små varelser har åsikter och makt. När jag läser dagens nyhetsrapportering kan jag inte alltid tro på godhet, men i min konstvärld segrar det goda över det onda med 6-0, säger Katja.

Varelser från sagans värld

Sigga Björg Sigurðardóttir (född i Reykjavik, Island, 1977) arbetar med teckning, måleri, skulptur och animation. Hennes bildvärld är full av sagoaktiga varelser och surrealistiska monster.

– Jag tycker om att skapa en situation mellan karaktärer, som ser ut som människor eller djur, men som inte behöver vara något av det. De existerar helt enkelt för att visa en situation eller ett sinnestillstånd, berättar Sigga.

Smygtitt under kulturnatt

Under själva residenset håller museet stängt, men de som vill ta en smygtitt på arbetsprocessen får chans att göra det under Laholms kulturnatt den 24 september klockan 18–21.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 16 september 2016