JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Socialnämnden speeddejtade

Socialnämnden ordnade speeddejting

Publicerad 13 maj 2016

Genom besök på 20 olika stationer fick socialtjänstens personal och ledamöter i socialnämnden veta mer om verksamhetens många grenar.

Runt 800 personer jobbar inom socialnämndens många verksamheter i Laholms kommun. Som anställd är det då närmast ogörligt att veta vad alla sysslar med. Efter en eftermiddags speeddejting på Gullbrannagården utanför Eldsberga har de en klarare bild.

Socialnämnden tänker gärna utanför boxen, vågar ta ut svängarna för att få nya infallsvinklar på olika verksamhetsområden. Som deltagare i det nationella projektet Förändra radikalt har nämnden och dess verksamhetsföreträdare också fått påspädning och uppslag till nytänkande inom befintlig verksamhet. Ett konkret exempel på detta är synsättet för ledsagarservice inom LSS-området (lagen om stöd och service till viss funktionshindrade). Berörda får numera själva bestämma över sitt behov av ledsagartid för att kunna ta del av aktiviteter inom fritid och kultur.

Ingen kärleksrelation

Men speeddejting, det kan väl ändå inte vara socialnämndens uppgift. Stint tittande i annans ögon för en framtida relation handlade det emellertid inte om. Men väl att dra nytta av varandras kompetenser och använda detta inom sitt eget område.

I en av Gullbrannagårdens många byggnader stod 20 utställare och presenterade sin del av nämndens verksamhet. Med en kvarts besök på sex valda stationer fick deltagarna hum om mycket.

Lovord för arrangemanget

Jättebra initiativ, tyckte Marianne Johansson, som trots många år inom socialnämndens verksamhet och anser sig ha hyfsad koll på alla delar, lovordade arrangemanget.
- Nu har jag en ännu bättre bild, har fått ett ansikte på dem som jobbar inom olika sektorer och, inte minst, vidgat mitt perspektiv för nya samarbetsformer.

Kollegerna Jenny Gustafsson och Helen Davidsson, instämde och såg många möjligheter att dra nytta av varandras kompetenser för verksamhetens och brukarnas bästa.
Kristina Karlsson blev närmast såld på presentationen av "Min plan". På ett äldreboende i kommunen testas hög grad av självbestämmande, något hon tog till sig av.

Tänka nytt - ledstjärna för ordförande

Att tänka nytt är också något av ledstjärnan för nämndens ordförande, Mikael Kahlin (M).

- Resurserna är inte oändliga och mycket förändras i samhället. Därför måste vi ha ett innovationsperspektiv på det vi gör. Som exempelvis att hitta ny tillämpningsområden för befintliga verktyg och vässa våra resurser, säger han.

Armkrok

På plats i Gullbrannagården var även ledamöter från Kahlins nämnd. Partikollegan Angela Magnusson och nämndens andre vice ordförande Kristina Jönsson (S) såg dagen som ett avstamp för verksamheterna att "kroka i varandras armar".

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 13 maj 2016