JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Spara på vattnet

Ovanligt låga grundvattennivåer

Publicerad 01 juni 2016

Vattna med vattenkanna istället för vattenspridare. Det är ett bidrag till att minska vattenförbrukningen.

Långvarig värme och torrt väder har lett till att nivåerna i grundvattenmagasinen ligger på en för årstiden väldigt låg nivå. Företrädare för Laholmsbuktens VA uppmanar därför kommuninvånare och fritidshusägare i Laholms kommun att vara sparsamma med vattnet.

Vattenbristen gör att risken för ett regelrätt bevattningsförbud är överhängande. Som enskíld kan man göra en hel del för att undvika detta. Det handlar till exempel om att undvika att tvätta bilen, att bada i badkar och fylla pooler. Och måste man vattna en nyplanterad häck eller just utrullat gräs bör det ske på sena kvällar.

- Allt tyder på att vi kommer att ha lägre nivåer än normalt hela sommaren. Om värmen fortsätter och vi inte får tillräckligt med nederbörd är risken att vi får vattenbrist, säger Henrik Kellgren, avdelningschef för vattenproduktion vid Laholmsbuktens VA.

Sjunker på sensommaren

Grundvattennivåerna brukar sjunka mot slutet av sommaren. Det beror på att växtligheten tar upp mycket av nedbörden under perioden april-september samt att allmänheten förbrukar mer vatten. Att vattennivåerna är låga redan i slutet av maj är däremot ovanligare.

För Halmstads kommun har det inneburit att det tar längre tid än beräknat att fylla bassängerna på Furlundsbadet i Oskarström. Samma problem finns inte i Laholms kommun. Samtliga utomhusbassänger i kommunen är fyllda med vatten och rustade inför sommaren.

Så här minskar du din vattenförbrukning

  • Korta duschar istället för bad
  • Använd snålspolande munstycken
  • Vattna från egen brunn eller regnvattentunna
  • Vattna med vattenkanna, inte vattenspridare
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna
  • Spola inte fram kallt vatten varje gång
  • Vattna blommorna med vattenglaset från sängbordet

 

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 juni 2016