JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Större polisiär närvaro

Ökad polisinsats i upplevt otryggt område

Publicerad 03 mars 2016

Tillsammans med kommunens säkerhetssamordnare, Felicia Pettersson, undertecknade poliskommissarie Peter Öhrn och kommunchef Nils Danred Medborgarlöftet till kommuninvånarna.

Området runt L P Hanssons väg och Folkhälsocentrum i Laholm är den plats i kommunen där invånarna känner sig mest otrygga. I ett Medborgarlöfte lovar nu polisen att tillsammans med Laholms kommun höja den upplevda tryggheten med större polisiär närvaro och andra insatser.

Samtidigt understryker poliskommissarie Peter Öhrn, ansvarig för brottsförebyggande verksamhet, att antalet anmälda brott i området ingalunda sticker ut. För några år sedan var däremot bilden en annan, och den tycks leva kvar hos många. Oavsett var i kommunen man bor.

Tar otrygghet på allvar

Men upplevd otrygghet är också viktigt att ta fasta på och åtgärda. För såväl polisen som kommunen är angelägen om att det ska vara tryggt och positivt att vistas i det aktuella området, den mest frekventerade platsen i kommunen där olika åldrar regelbundet möts.

- Från kommunens sida satsar vi mycket på området med nya anläggningar, snart finns här även paddelbanor, och arbetar därför målmedvetet med insatser för att öka tryggheten, säger kommunchef Nils Danred.

Röd tråd

Polisens Medborgarlöfte till kommuninvånarna är en del av myndighetens nya styrmodell. Att komma närmare medborgarna och ta fasta på deras problembilder, ska i större utsträckning än tidigare löpa som en röd tråd i arbetet.

Kungsbacka och Laholm är först ut i länet där Medborgarlöften getts. I Laholms kommun påbörjades arbetet förra hösten. Under en dryg vecka besökte polisen sju platser i kommunen, varav två i Laholm. Träffade kommuninvånare och ställde frågor om trygghet och otrygghet. Utifrån dessa medborgardialoger och enkät som omfattade 200 personer, formades bilden av invånarnas upplevda otrygghet. Gemensamt för många var just området runt L P Hanssons väg och Folkhälsocentrum. I Veinge och Mellbystrand kom också genomfartstrafiken på tal. Alltför många körde för fort, hävdades det.

Konkreta åtgärder

Tidigare samverkansavtal mellan Laholms kommun och polisen fullföljs nu med Medborgarlöftet, vilket undertecknades på onsdagen. Löftet konkretiseras med följande insatser för området i Laholm:

  • Trafikkontroller av olika slag, inklusive mopeder
  • Polis i området för att skapa kontakt med unga och vuxna
  • Förändring av trafikmiljön (kan exempelvis vara vägbulor)
  • Översyn av belysning
  • Ökad närvaro av vuxna på kvällar och helger (kommunens fältarbetare ska vistas mer i området)
  • Trygghetsvandringar

En plats för alla

Dessutom planeras informationsinsatser för att berätta om att området är lugnt, och att kommunen verkligen vill att platsen ska bli allas angelägenhet. Kommunen ska också se över aktivitetsutbudet för unga och unga vuxna för att skapa meningsfull sysselsättning.

- När året är tillända utvärderas insatserna, säger Peter Öhrn, övertygad om att dessa ska förändra den oförtjänt dåliga bilden av området.

Text: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 3 mars 2016