JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Tappade på miljöranking

Tappade på miljöranking

Publicerad 29 juni 2016

I årets miljöranking av Sveriges 290 kommuner tappar Laholm från plats 61 till 149. Snabbanalysen är att kommunen behöver bli tydligare i miljöarbetet. Att kommunen har flera saker på gång som insamling av hushållsavfall, fler miljöbilar, en hållbar vatten- och avloppsplan har inte fått utslag i enkäten. Frågeställningarna i enkäten har visserligen blivit tuffare men det gäller alla kommuner.

För två veckor sedan hamnade Laholms kommun på 17:e plats i landet för sitt arbete med klimatanpassningsplanen i en rapport från IVL Svenska miljöinstitutet. I dag kom ett inte lika glatt besked när 2016 års kommunranking över Sveriges miljöbästa kommuner presenterades.

Kommunenkäten som ges ut varje år av Aktuell Hållbarhet är ett av de högst prioriterade mätinstrumenten för miljöarbetet i Laholms kommun. Målsättningen är att hamna bland de 50 bästa men i stället tappade kommunen sin placering från 61 till 149 av 290. Torsten Kindt, miljöstrateg på Laholms kommun, har gjort en snabbanalys av resultatet som presenterades i dag på Aktuell Hållbarhets hemsida (se Länkar).

- En första reflektion är att vi måste bli tydligare i miljöarbetet. Vi behöver till exempel tydliga mål för klimatarbetet inom olika områden. Det kan också gälla andra områden som till exempel kemikalieanvändning och biologisk mångfald. Flera saker är vi på gång med som omhändertagande av matavfall men det kommer vi först till skott med 2018. Vad gäller kommunens arbete med vattenfrågor klarar vi oss bra på i enkäten och när den pågående vatten- och avloppsplanen är klar kommer vi få full poäng där, säger Torsten.

Rankingen baseras på tre olika enkäter och sju nyckeltal. Den andra bristen Torsten kan se är bland nyckeltalen. Bland annat får Laholm låga poäng när det gäller Grön Flaggcertifierade skolor, inköp av ekologiska livsmedel, användning av förnybar energi i byggnader och förnybara drivmedel.

- Vad gäller Grön Flagg kan vi enkelt bli bättre genom att få fler skolor och förskolor att bli certifierade. Skolan är jätteviktig för att klara kommande miljöutmaningar. Men vad gäller inköpta ekologiska livsmedel är det inte lika glasklart, här har kommunen gjort ett medvetet val att köpa närodlat i stället för ekologiskt. Vad gäller miljöbilar och laddstolpar är vi definitivt på gång. Där har hänt en hel del sedan enkäten genomfördes, säger Torsten.

En mer ingående analys av resultatet kommer att presenteras efter sommaren.

Text: Viktor Hedén

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 juni 2016