JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Tredje året med strandvärdar

Tredje året med strandvärdar

Publicerad 16 augusti 2016

Hampus Karlsson och Josefin Eriksson har gjort sin andra sommar som strandvärdar. Ett jobb när de får rycka in för att lägga om blessyrer men också hjälpa till vid allvarliga tillbud

Närmare meterhöga vågor rullar in mot stranden, nu helt befriad från tidigare veckors gegga. Sanden yr och det är rejält kallt. Om strandvärdarna Josefin Eriksson och Hampus Kullenberg skulle tillhandahålla något denna dag vore det filtar. Men det behövs inte. Stranden är folktom och värdarna packar ihop för säsongen.

Josefin och Hampus går andra året på Osbecksgymnasiet i Laholm med profilen risk och säkerhet. Härifrån rekryterades 16 ungdomar till uppdraget som årets strandvärdar vid kusten. Ett uppdrag som denna sommar även omfattade det populära badet vid Glänningesjö i Laholm.

Josefin och Hampus har gjort sin andra sommar som strandvärdar, eniga om att bättre sommarjobb finns inte. Intresset för uppdraget var också större än tidigare när tjänsterna utlystes.

Mångfasetterat jobb

Strandvärdarna ges åtskilliga tillfällen att tillämpa vad de lärt sig i skolbänken. Allt från att plåstra om blessyrer till skarpa insatser som att söka efter barn som gått vilse på stranden och drunkningstillbud. Och skulle någon drabbas av hjärtproblem har de hjärtstartare till hands.

- Sommarjobb vid havet, det kan inte bli bättre. En härlig miljö samtidigt som det är jätteroligt att hjälpa till på olika sätt, säger Josefin.

Större trygghet på stranden

Med strandvärdar dagligen på plats från klockan 10-16 – till klockan 18 när det varit riktigt fint väder – har också många badande understrukit att de känner sig tryggare. Händer något är strandvärdarna snabbt på plats för att hjälpa till. Till havs med vattenskoter och på stranden med fyrhjuling. Via kommunikationssystemet Rakel har de också kontakt med blåljusmyndigheterna, som styr deras insats i skarpa lägen.

- Eftersom vi alltid är på plats och har tillgång till dessa fordon, kan vi göra snabba livräddande insatser till dess att räddningstjänst och ambulans är på plats, säger Hampus Kullenberg.

I fjol var han med om en incident kring ett drunkningstillbud. I år var sökandet efter två flickor, sex och åtta år gamla, den mest dramatiska händelsen. Några timmar efter larmet återfanns de välbehållna på stranden. De hade gått åt fel håll när de letade efter sin familj.

Två strandbodar

Liksom i fjol har värdar bemannat två strandbodar placerade vid förlängningen av Birgers Pers väg i Mellbystrand och Stora Strandvägen i Skummeslövsstrand. Dagligdags har de patrullerat kustremsan med såväl fyrhjuling som vattenskoter från gränsen i söder mot Båstads kommun till nakenbadet i norra Mellbystrand. Skotrar som varit närmare än 500 meter från strandkanten har uppmanats att dra sig längre till havs för att undvika olyckor med badande.

Brända av maneter

Under senare delen av säsongen har många badande vänt sig till strandvärdarna för att få hjälp med att lindra smärtan från närgångna möten med brännmaneter.

I veckan sitter strandvärdarna åter i skolbänken med många nya erfarenheter och insikter som säkerligen kommer väl till pass i deras fortsatta studier, och inte minst då inom deras profil, risk och säkerhet.

Mellanår

Andreas Randevik på räddningstjänsten i Laholm är ansvarig för strandvärdarna. Årets säsong, den tredje i ordningen, betecknar han som ”ett mellanår” för verksamheten. Betydligt färre högsommardagar jämfört med 2014 ledde till att 29 av 53 pass ägnades enbart åt närvaro på stranden jämfört med 53 av 60 för två år sedan.

Därmed inte sagt att arbetsuppgifter saknats. Tvärtom. Strandvärdar fanns på plats på Parkens dag, Melbystrandskalaset, Stadsfesten och Lagasimmet. Vid regn och rusk har de jobbat på brandstationen, med lite bättre väder har de åkt runt och inventerat kommunens många utebad och när solen gassat har de funnits på stranden.

Här har de bland annat gett turistinformation, dragit loss fordon som fastnat i sanden, tagit hand om skär- och brännsår, hämtat in personer på luftmadrass som kommit långt ut till havs och tagit hand om hittegods.

- Strandvärdarna fyller en viktig funktion vid kusten. Närvaron skapar trygghet för de badande samtidigt som vi servar dem på olika sätt. Förtjänsten för strandvärdarna är ansvarsfyllda uppgifter som får dem att växa inför vuxenlivet, säger Andreas Randevik.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 16 augusti 2016