JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Tvätta bilen rätt

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Tänk på miljön - tvätta bilen rätt

Publicerad 28 mars 2016

Varje år hamnar tusentals ton miljöfarliga ämnen i naturen på grund av att många väljer att tvätta sin bil hemma på gatan, garageuppfarten eller parkeringsplatsen. Det smutsiga tvättvattnet rinner då orenat ner i gatubrunnar och hamnar sedan i bäckar, sjöar och vattendrag.

- Vi kan alla hjälpas åt att förhindra detta, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Anna-Carin Karlsson.

Vattnet på jorden går runt i naturens ständiga kretslopp och används om och om igen av människor, djur och växter. Att vara rädd om denna livsavgörande resurs och vårda den för kommande generationer är allas angelägenhet, understryker hon.

När våren nu närmar sig kliar det i många bilägares fingrar att tvätta bort vinterns smuts och saltstänk på karossen. Då är det viktigt att göra rätt saker och använda medel som inte påverkar miljön. Tänk därför på:

  • Att tvätt din bil i biltvätt. Tvätta inte bilen hemma på gatan utan åk till en modern biltvättsanläggning, antingen en automattvätt eller en "gör-det-själv-hall". I dessa anläggningar renas avloppsvattnet. Det allra bästa är naturligtvis att välja en miljömärkt biltvätt.
  • Att använda använda miljömärkta produkter. En stor del av de farliga ämnen som hamnar i tvättvattnet kommer från bilschampo och avfettningsmedel. Idag finns det miljömärkta produkter för både biltvätt, avfettning och bilvax som är lika effektiva som de gamla produkterna.

Tvättvattnet är farligt

Smutsvattnet från biltvätt innehåller olja, tungmetaller, asfalt, däckrester och dessutom olika kemikalier från bilvårdsmedel. Dessa föroreningar kan vara skadliga för människor, djur och växtliv. Om tvättvattnet hamnar i dagvattensystemet leds det i de flesta fall direkt ut i närmaste vattendrag eller så hamnar det i kommunens avloppsreningsverk.. Och, påpekar Anna-Carin Karlsson, reningsverken är inte byggda för att rena de miljöfarliga ämnen som finns i tvättvattnet. De kan till och med skada reningsprocessen.

Text. Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 6 april 2016