JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Välkommen på syrisk strandbuffé

Välkommen på syrisk strandbuffé

Publicerad 22 juli 2016

En strand fylld med världens kulturer – det är tanken bakom integrationssatsningen Världens Strand som äger rum på stranden i Skummeslövsstrand den 6 augusti där det kommer dukas upp med syrisk buffé klockan 16 för såväl nya som gamla laholmare. Biljetter säljs på Turistbyrån.

När Fayez Almasri började som språkpraktikant hos Ulf Mattson, verksamhetschef för kultur och utveckling på Laholms kommun, hade han inte för ögonen att han skulle bli anställd som projektledare inom tre månader.

- Fayez började först praktisera hos mig för att jag ville visa att man kan ha en språkpraktikant som går bredvid för att lära sig svenska även om man har mycket att göra, säger Ulf Mattsson.  

Idé till integrationsprojekt

När vardagssamtalen så småningom flöt in på integrationsområdet fick Ulf och Fayez en idé om att ge nyanlända en möjlighet att visa upp sin kultur och mattradition under lättsamma former för varandra och för alla andra laholmare. I juli övergick Fayez Almasris praktik till en projektanställning för projektet Världens strand.

- Jag visste inte att Sveriges längsta sandstrand finns i Laholms kommun och att det är en fantastisk mötesplats. Det vet nog inte många nyanlända heller och kanske inte heller många andra med utländsk bakgrund som varit längre i Laholm. Med Världens strand vill vi att alla som bor i Laholm ska kunna få träffa varandra och lära känna varandras kulturer, säger Fayes Almasri.

Förberedelser i hemkunskapssalarna

Veckan innan årets genomförande av Världens Strand kommer nyanlända syrier att få träffa varandra i hemkunskapssalarna på Lagaholmsskolan. Här ska de få laga syrisk mat hela veckan tillsammans med personal från kommunens kostenhet. Den 6 augusti serveras buffén med syriska läckerheter på i stranden i Skummeslövsstrand. Och de som vill ha med sig recepten hem efter festen ska få det.

Den 6 augusti kommer det finnas förätter, huvudrätter och efterätter på buffébordet som hummus (överst till vänster), kibbeh (nederst till vänster) och dolma (till höger).

Återkommande evenemang

Om projektet Världens Strand slår väl ut är tanken att det ska utvecklas till att flera olika kulturer ska presentera mat, musik och hantverk på stranden under en dag eller en helg på sommaren. Men i år är tiden knapp så därför fick det bli fokus på syrisk mat och musik.

Biljetter

Biljetter säljs på Turistbyrån i Laholm, Teckningsmuseet, Hästtorget, 312 32 Laholm
Barn 0-10 år i vuxet sällskap 0:-
Ungdom 11-17 år 25:-
Vuxen 50:- 

Tid och plats

Lördagen den 6 augusti klockan 16-21
Stranden, Skummeslövsstrand (håll utkik efter stort tält)
Södra Strandvägen, 312 72 Skummeslövsstrand

Text: Viktor Hedén

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 22 juli 2016