JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017

Året som gått - stort och smått 2017

Publicerad 01 januari 2018

Teckningsmuseet var knökfullt när en av Sveriges främsta barnboksillustratörer, Kristina Digman, i januari öppnade sin interaktiva familjeutställning med originalverk från några av hennes mest älskade böcker: Katt kan, Rädda spöket och Floras kulle.

Januari – februari

Med snö på Vallåsens många nedfarter åkte alla fjärdeklassare i kommunen till skidanläggningen. Kommunen bjöd på busstransport och lunch medan Vallåsen upplät sin anläggning och försåg eleverna med skidor och pjäxor.

Första spadtaget togs för 27 radhus i Allarp i södra Skummeslövsstrand. På uppdrag av Mariastaden Projekt AB gick uppdraget till NCC. Långt innan spaden satts i jorden var samtliga bostadsrätter sålda.

Teckningsmuseet var knökfullt när en av Sveriges främsta barnboksillustratörer, Kristina Digman, öppnade sin interaktiva familjeutställning med originalverk från några av hennes mest älskade böcker: Katt kan, Rädda spöket och Floras kulle.

Mjölkbonden Lars-Inge Gunnarsson på Skottorps säteri knep titeln ”Årets mjölkbonde”.

IP Only släppte kravet om 60 procentig anslutningsgrad innan företaget började gräva för fiber. Därmed skapades förutsättningar för att kommunen skulle bli en av länets första med ett heltäckande nät för samtliga hushåll. 

”Friska brandmän”, en modell som räddningstjänsten i Skellefteå utarbetat, började introduceras i kommunen. Modellens bärande tanke är att fundera över hur insatser bör göras för att undvika onödiga risker.

 

Mars-april

Caroline Bengtsson, kommunens handelsutvecklare.

Med stöd av Fastighetsbranschen drog Laholms kommun igång ett treårigt projekt för att utveckla handeln i kommunen med tyngdpunkt på centrum. Uppdraget gick till Caroline Bengtsson.

Pussyhats - rosa stickade mössor med små kattöron som började bäras i USA efter Trumps makttillträde för att manifestera kvinnors rättigheter – brydde många offentliga skulpturer på kvinnodagen den 8 mars. Förvisso ett olagligt tilltag, men som sågs över axeln till förmån för det humoristiska inslaget i den offentliga miljön och budskapets allvar.

Från Örkelljunga hämtade kommunen sin nya socialchef, Christel Sundberg (bilden).

Än en gång hamnade kommunen högt på rankingen gällande vård och omsorg för gamla med hemtjänst och särskilt boende. Ett av mätvärdena handlade om socialtjänstens förebyggande insatser mot ensamhet. Här knep kommunen bronsplatsen.

Simhallen firade 40 år med Öppet hus. Anläggningen, som byggdes för 75 000 årliga besökare, har under de senaste åren haft ett snitt på 105 000.

Offren för terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april hedrades med en tyst minut vid Rådhuset i Laholm, där kommunfullmäktiges vice ordförande Thomas Jönsson (M) talade.

Landshövding Lena Sommestad invigde hängbron över Krokån i Knäred. Broförbindelsen utgjorde en del i projektet att skapa en funktionsanpassad naturslinga längs ån med dess mäktiga fall vid kvarnen.

Alltsedan invigningen av hängbron över Krokån har besökare strömmat till den natursköna platsen.

Kommunen fick en ny näringslivschef i Peter Larsson, som tidigare varit vd/näringslivschef för Tillväxt Lidköping.

Maj-juni

 

Lagafontänen på Stortorget undantogs från torrläggningen av kommunens fontäner. Vatten hämtades från Lagan.

Redan i mitten av april infördes bevattningsförbud i kommunen. Några dagar in i maj torrlades alla fontäner för att spara på det kommunala dricksvattnet.

Knäredselever skrev berättelser om sitt liv för framtida generationer. Berättelserna ska så småningom placeras i det offentliga konstverk vid ortens torg som den danske skulptören Ole Bunton jobbar med.

Teckningsmuseet firade 25 års jubileum med en utställning om svensk illustration från 1880 till 2020.

I ett par trygghetsundersökningar har området runt L P Hanssons väg i Laholm pekats ut som mer otryggt än andra platser i kommunen. Men boende i området kände sig inte särskilt otrygga, visade en undersökning.

 

Juli-augusti

Sommarfrukostarna vid Lagan i Laholm fick en smakstart. Förbundskapten för herrlandslaget, Janne Andersson (bilden), drog så mycket folk att arrangemanget flyttades från Gröna Hästen till Laholms teater.

Benjamin Ingrosso var det stora dragplåstret när europatourtävlingen i beachvolleyboll, CEV Satellite, drog i gång i början av juli. Under fyra dagar fanns europas damelit på plagen i Mellbystrand.

Den omfattande skogsavverkningen på Hökafältet i Mellbystrand rörde upp känslorna. För att gjuta olja på vågorna arrangerade länsstyrelsen vandring i området och berättade om insatsernas långsiktiga och positiva effekt på flora och fauna.

Laholms sparbank firade 160 år och bjöd in till en storslagen konsert på Stortorget med massor av kända artister bland annat Lasse Berghagen, Magnus Carlsson, Ace Wilder och Mariette Hansson.

Utmed Smedjeån i Ränneslöv invigdes en naturstig, iordningställd med Lona-pengar - Naturvårdsverkets anslag till lokala naturvårdssatsningar - och ideellt arbetande medlemmar i ortens byalag.

Stadsträdgårdsmästare Charlotte Fajerson var byalaget behjälplig med att iordningställa stigen i Ränneslöv. 

Kalmarkonstnären Stina Siljing var på plats i Veingeskolan när hennes utsmyckning ”Avtryck” invigdes av kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Cecilia Roos (M). 

I Allarp öppnades nya förskola med fyra avdelningar.

 

September-oktober

Drygt åtta av tio elever på Osbecksgymnasiet i Laholm - inklusive introduktionsprogrammet - klarar sin examen inom fyra år. Ett resultat som placerade skolan på 13:e plats i landet.

Efter ett par års arbete, till en kostnad av runt 100 miljoner kronor, invigdes ombyggnaden av den byggnad som tidigare hyste enbart Osbecksgymnasiet i Laholm, numera är en del av Campus Laholm.

Kultur- och utvecklingsnämndems ordförande Cecilia Roos (M) och Kommunfastigheters ordförande Thomas Jönsson (M) invigde ombyggnaden.

Grundvattennivåerna var fortsatt låga långt in på hösten. För att öka kunskapen om grundvattenförhållandena och områden som kan vara av intresse för den framtida dricksvattenförsörjningen gjorde SGU (Sveriges geologiska undersökning) helikopterburna mätningar i kommunen.

Företagsklimatet i kommunen var på fortsatt toppnivå. Förvisso tappade Laholm tolv placeringar i Svenskt Näringslivs årliga ranking, men en 29:e plats bland 290 kommuner vittnar om positiv inställning till företag och företagande.

Margareta Lindgren, miljöstrateg på Laholms kommun, Rolf Åkesson, ordförande i Knäreds forskarring och hembygdsförening samt Daniel Sanjay Ohlsson, kulturentreprenör, bjöds in till Kungaparets Sverigemiddag på Stockholms slott, uppmärksammade för sina betydande insatser i Laholms kommun. Tillsammans med 160 gäster från andra delar av Sverige satt de vid stilfullt dukade bord i Vita rummet.

I Richard Mortenlind (bilden) fick kommunen ny utbildningschef. Han kom närmast från en tjänst som regionchef för Hyresgästföreningen Norra Skåne med placering i Helsingborg.

Planen var 25 000 invånare år 2025, men redan i oktober 2017 överträffades målet. Så tala om tillväxt i Laholms kommun.

 

November-december

Konsultföretaget Sweco lämnade sin rapport om stranderosionen i Mellbystrand och Skummeslövsstrand. Färre nedfarter och minskad biltrafik var delar av receptet för minskad erosion.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht stannade till hos mjölkbonden Åke Hantoft i Ösarp på sin resa i den svenska landsbygden. Ministern imponerades av gården och dess välsmakande cheddarost.

När laholmarna strosade runt i staden på julskyltningssöndagen möttes de av ny, mysig belysning - lysande gröna girlanger och glittrande stjärnor.

Ny julbelysning i Laholm.

På fullmäktigemötet i november klubbades 2018 års budget och ekonomisk plan för 2019-2020. Med minsta möjliga majoritet - ordförandens utslagsröst fällde avgörandet – fick femklövern igenom sitt förslag.

På det nya handelsområdet vid Ängstorp i Laholm fick exploatören Carsten Krebs klartecken om etablering från fyra butiker: Jysk, Dollarstore, Jem&Fix och Willys som lämnar sin nuvarande butik på Nyby.

Fullmäktiges decembermöte kröntes med prisceremoni. Årets kulturpristagare blev Gustav Natt och Dag, Årets förening Korpen Engelaholm, miljöpristagare Nyckelpigans förskola i Mellbystrand och personalpristagare Annbritt Carlsson Enico.

Laholms kommuns pristagare 2017.

Strax före jul offentliggjordes den årliga trygghetsundersökningen i kommunen. Av de drygt 900 som svarade på enkäten uppgav åtta av tio att de känner sig trygga i kommunen.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 30 januari 2018