JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / 280 ton skräp fulspolas

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

280 ton skräp fulspolas i toaletterna i Halmstad och Laholm varje år - bättre toalettvett krävs

Publicerad 14 november 2017

Rensgaller på Västra strandens avloppningsreningsverk i Halmstad.

Den 19 november är FN:s världstoalettdag, vars syfte är att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen. I Sverige finns både toaletter och rent vatten. Vi måste istället fokusera på bättre toalettvett och att sluta fulspola. Hushållspapper är ett exempel på vad som fulspolas och orsakar problem för avloppsreningsverken i Halmstad och Laholm.

Branschorganisationen Svenskt vatten har nyligen gjort en undersökning (se länk) för att ta reda på vilka fultorkarvanor vi har i Sverige. I landets kommuner orsakar hushållspapper och annat papper, som inte är toalettpapper, stora problem för ledningverken, pumpstationer och toaletten. Totalt spolades det i Halmstad och Laholm under 2016 ner 280 ton sådant som inte ska i toalettstolarna.

- Hushållspapper, våtservetter och annat substitut till toapapper, är tyvärr en vanlig fulspolning. Många känner dock inte till att det bara är toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner. Annat papper är en onödig påfrestning på vårt avloppsreningsverk då det kan orsaka stopp och onödiga hanteringskostnader, säger John Lindberg, gruppledare på Laholmsbuktens VA.

Okunskap och beteendeförändring

Ett stort toalettrelaterat problem i Sverige är att vi spolar ner en mängd saker som inte hör hemma i våra toaletter. En situation som ligger bakom många fulspolningar är att toalettpappret är slut. Oftast löser vi situationen genom att ”fultorka” oss med hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten. Var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten, där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar.

- Vi hoppas såklart att vi genom att berätta om skillnaden mellan toalettpapper och annat papper får många att ändra sitt beteende och slänga övrigt papper bland förbränningsbara sopor istället, men också att fulspolare tänker till innan de spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten, säger John Lindberg.

Text och bild: Laholmsbuktens VA

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 14 november 2017