JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Bevattningsförbudet upphävt

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Bevattningsförbudet upphävt

Publicerad 08 november 2017

Bevattningsförbudet upphävs – men fortsätt spara vatten!
Det regn som fallit över södra Halland börjar nu långsamt ge effekt även på grundvattennivåerna. Därför upphävs bevattningsförbudet i Halmstads och Laholms kommuner. Mycket mer nederbörd krävs dock för att helt normalisera nivåerna, så varje liter vatten vi kan spara i höst och vinter kommer att vara viktig nästa sommar.

- Vi kan tyvärr inte säga att nivåerna i våra täkter har återhämtat sig. Men vi ser en svagt uppåtgående trend och därför väljer vi att häva bevattningsförbudet nu, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA.

Förbudet infördes den 11 april då grundvattennivåerna låg på rekordlåga nivåer efter två år med väldigt lite nederbörd under höst och vinter. Under sommaren har situationen varit mycket ansträngd, med risk för att vattnet i en eller flera täkter skulle ta slut.

- Vi klarade sommaren tack vare att alla hjälptes åt att spara vatten och verkligen tog förbudet på allvar. Våra gemensamma åtgärder var tillräckliga i det akuta läget och just nu ligger vi på en minskad vattenproduktion med 20 procent vilket varit vårt mål hela tiden, säger Mattias Leijon.

Goda vattenvanor viktiga

Även om bevattningsförbudet hävs så tjänar alla på att behålla de goda vattenvanor som nu blivit vardag för många. Varje liter vatten vi på ett enkelt sätt kan spara under vintern kommer att göra skillnad nästa vår. Det saknas två årsnederbörder för att grundvattennivåerna ska normaliseras, så även nästa sommar kan bli en utmaning.

- Om alla tänker klokt och hållbart kring sin vattenanvändning i vardagen så har vi ett bättre utgångsläge till våren, säger Mattias Leijon.

Text och film: Laholmsbuktens VA

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 8 november 2017