JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Fiber till alla i kommunen

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

IP Only släpper anslutningskrav

Publicerad 09 februari 2017

Med IP Onlys besked om att släpp kravet på 60 procentig anslutning för att gräva och plöja för fiber, garanteras nu alla fastighetsägare i kommunen fiber inom ett drygt år.

Laholms kommun blir en av länets första kommuner med fiberutbyggnad i hela dessa geografiska område. Det står klart efter torsdagens besked från IP Only, när företaget släpper kravet på närmare 60-procentig anslutningsgrad för att börja gräva eller plöja.

- Ett oerhört glädjande besked. Med den geografiska struktur kommunen har, är fiber på landsbygden oumbärlig för att företag ska kunna vidareutvecklas och växa, säger kommunrådet Elisabet Babic (M).

Hake i utbyggnaden

Genom avtalet med Region Halland har IP Only förbundit sig att bygga fibernät på den halländska landsbygden. Men det har funnits en hake, anslutningsgraden inom de områden som företaget delat upp Laholms kommun i måste uppgå till närmare 60 procent. Endast ett av sju områden är där idag. Svalast intresse för fiber, knappt 40 procent, noteras för Laholm nordöstra, som omfattar området norr om Lagan i Knäred med Mästocka och Halmstads kommun som gräns i norr och i öster Markaryds kommun. Hundratals fritidshus, många av dem med danska och tyska ägare, ses som den avgörande förklaringen till att så få anmält sig.

Med torsdagens besked släpper företaget kravet på anslutningsgrad, varvid alla fastighetsägare i kommunen har fiberanslutning inom ett drygt år.

- Nu drar vi igång projektering i hela Laholms kommun. Efter pågående utbyggnad i Skottorp- och Hasslövsområdet, står Skogaby norra på tur. Samtidigt försöker vi tillgodose fiberdragning till de orter där kopparledningarna inom kort plockas ner, säger Gustav Ljungquist på IP Only.

Börjar gräva - då ökar anslutningen

Att företaget nu släpper kravet på anslutningsgrad beror på två faktorer; avtalet med Region Halland och erfarenhet av fiberdragning på andra håll, förklarar Gustav Ljungquist.

- När folk ser att vi börjar gräva och plöja för fiber ökar också intresset markant. En effekt vi också kommer att se i Laholms kommun, säger han.

Fram till den 20 februari pågår företagets kampanj för anslutning. Fastighetsägare som anmäler sig senast denna dag får fiber till bostaden, inklusive mediakonverter, till en kostnad av 19 900 kronor. Hakar man på efter detta datum stiger kostnaden till 24 900 kronor. Dessutom kan man då inte räkna med att få fiber till bostaden i det första utbyggnadsskedet.

Gör vågen

Laholms kommuns IT-chef, Ove Bengtsson som medverkat på otaliga fibermöten runt om i kommunen, gör vågen för beskedet från IP Only.

- Fiber till alla är oerhört viktigt för Laholms kommun. Med fiber oavsett var man bor skapas den utvecklingspotential som kommunen måste ha tillgång till för att kunna växa i alla geografiska delar, säger han.

Med lika stor glädje mottog kommunrådet Elisabet Babic torsdagens besked. Nu kan e-hälsan byggas ut och landsbygdsföretag utvecklas och expandera. För redan i dag är avsaknad av fiber en begränsande faktor. Som exempel härpå nämner kommunrådet Vallåsens skidanläggning.

Kvitto på tidigt engagemang

Torsdagens besked ser hon också som ett kvitto på kommunens handlingskraft när avtalet mellan IP Only och Region Halland skrevs under våren 2016.
- Vi sträckte omedelbart upp handen och klargjorde att här ville vi omgående hänga på. Härligt att vi nu ser resultatet av detta, säger hon.

Text: Lars Ingemarson, Bild: Ove Bengtsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 9 februari 2017