JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Fjärdeklassare i slalombackar

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Alla kommunens fyror i Vallåsens backar

Publicerad 19 januari 2017

Murat Petrov och Badie Zobaide lär sin grupp grundinställningen för utförsåkning, lätt böjda knän och kroppen framåtlutad.

Först ändan, sedan plogsvängar och lite senare på dagen hyfsade slalomsvängar för att ta sig nerför backarna. Och däremellan massor av skratt och härligt umgänge i Vallåsens skidbackar.

- I början var det svårt att stå upprätt, skidorna ville inte som jag. Men efter ett tag fick jag kläm på hur man ska åka och svänga, säger Lino Gunnarsson-Rönnlund, fjärdeklassare i Vallbergaskolan.

För andra året i rad deltar Laholms kommun i Svenska skidförbundets landsomfattande projekt "Alla på snö", med Vallåsens skidanläggning som samverkanspartner i Laholms kommun. Projektet vänder sig till alla elever i årskurs 4. Vallåsen upplåter sin anläggning och förser eleverna med skidor och pjäxor. Kommunen svarar för busstransport och lättare lunch.

Osbeckselever instruktörer

På plats i de snöklädda backarna mötte 75 Osbeckselever från årskurs 1, som valt idrotts-, fotbolls- och risk- och säkerhetsprofil. Rustade med Svenska skidförbundets heldagsutbildning i hur man tar hand om och lär nybörjare utförsåkning tog de sig an 135 fjärdeklassare. Många av dem rejält nervösa, eftersom nära hälften av dem aldrig stått på ett par utförsåkarskidor.

Att lära dem ta sig nerför branterna var således en grannlaga uppgift, särskilt med tanke på att flera av "instruktörerna" knappast var några hejare på skidor. Ty många av dem klämde också för första gången in fötterna i ett par slalompjäxor.

- Vi peppar eleverna så gott vi kan. Ingjuter mod i dem och hjälper till att få rätsida på skidor och stavar. Men inte är det så lätt när man själv känner sig lite osäker, säger Moa Eriksson.

Efter ett tag i backen började det kännas ganska tryggt att ta sig nerför branterna på Vallåsen.

Knappt sett snö

Samma känsla bar syrien Badie Zobaide på i fjol. Han hade knappt sett snö när han 2014 kom till Sverige och i fjol skulle lära fjärdeklassare att åka skidor. I år var han betydligt tryggare, tog sig an tilldelad grupp och visade grundinställningen i utförsåkning, lätt nedböjd med framåtlutad kropp.

Det försökte kompisarna från Vallbergaskolan, Lino Gunnarsson-Rönnlund och Love Ekblom, kopiera med varierande framgång. Men nedför backen kom de, och rovorna minskade i antal ju längre dagen led. Dessutom tog de snabbt klivet från minsta barnbacken till en lite vassare nedfart.

- Det har varit riktigt skoj. Särskilt när jag fick till svängarna och det kändes stabilt, sa Love Ekblom. Kompisen Lino kände sig så taggad att han hoppades få mamma och pappa att åka till Vallåsen med honom.

Ingen ängslan för chef

Vinterklädd men utan pjäxor övervakade Jessica Pettersson, kvalitetsutvecklare på barn- och ungdomskontoret, fjärdeklassarnas framsteg i backarna. Som samordnare för hela dagen kände hon sig en smula nervös för att allt skulle klaffa utan blessyrer. En ängslan hon slapp bära inom sig när hennes chef, Per Jangen, dök upp i backarna.

Uppvuxen i Falun med skidbackar in på knuten var "pisterna" i Vallåsen ingen större utmaning, även om det var elva år sedan han åkte utför.

I morgon, fredag, bussas nästa grupp fjärdeklassare till Vallåsen.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 19 januari 2017