Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Gerillaattack i Laholm

Klass 3-varning för höga flöden i Lagan

SMHI utfärdade klockan 11.26 klass 3-varning för extremt höga flöden i Lagan från biflödet Bolmån, sjön Kösen till mynningen i havet i norra Mellbystrand. Enligt prognosen fortsätter nivåerna att stiga än mer.

Klass 3-varning innebär extremt höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt vart femtionde år. Medför allvarliga översvämningsproblem

Gerillaattack på kvinnodagen

Publicerad 08 mars 2017
Förstora bilden - Pussy_hats_2017.jpg

Potatisplockerskorna vid Fribergs hörna i Laholm fick en tjusig huvudbonad på den internationella kvinnodagen.

På tisdagen utsattes Laholms centrum för en gerillaattack, om än en kreativ sådan. Med anledning av internationella kvinnodagen hade någon iklätt stadens kvinnliga skulpturer så kallade pussyhats - rosa stickade mössor med små kattöron som började bäras i USA efter Trumps makttillträde för att manifestera kvinnors rättigheter.

- Det värmer mitt hjärta, säger kommunens konstansvariga, kultursekreterare Thérèse Ehrenborg. Det är precis så här jag vill att laholmarna skall bruka sin konst, med värme, humor och respekt. De rosa mössorna var utsökta små plagg, som klädde sina bärorskor perfekt.

Att klä in föremål i det offentliga rummet i stickade klädnader är en konstform som funnits i Sverige i knappt tio år. Företeelsen går under namnet gerillastickning, kravallslöjd, stickgraffiti eller gatustickning.

Olagligt

- Trots att tilltaget egentligen är olagligt är det få som stör sig på de färgglada lyktstolparna, papperskorgarna eller bänkarna som då och då gör det offentliga rummet lite gladare. Till skillnad från vanlig graffiti skadar det heller inte underlaget och kan enkelt plockas bort efter en tid, säger Thérèse Ehrenborg.

Just detta att det inte är permanent, utan poppar upp när man minst anar det, ligger i konstformens natur. Personerna i stickgerillan är ofta anonyma, även om kultursekreteraren anar vem som ligger bakom tilltaget.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 8 mars 2017