JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Invigning på Campus Laholm

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Mingel, tal och salsa på invigning

Publicerad 22 september 2017

Kultur- och utvecklingsnämndens ordförande, Cecilia Roos (M), och styrelseordföranden i Kommunfastigheter AB, Thomas Jönsson (M), klippte det traditionella bandet vid invigningen av det omstöpta Osbecksgymnasiet på Campus Laholm.

Band klipptes, det minglades, dansades salsa och hölls tal. Invigningen av det som tidigare var Osbecksgymnasiet i Laholm blev både högtidlig, intresseväckande och ett tillfälle för allmänheten att se sig om i de ombyggda lokalerna. Efter två års arbete, till en kostnad av 118,5 miljoner kronor, var allt äntligen klart.

Äntligen är ordet som fällts många gånger inför denna omvälvande omstöpning av 10 000 kvadratmeter fastighetsyta.

Byggdes 1965

Thomas Jönsson (M), styrelseordförande i Kommunfastigheter AB, tog också upp begreppet när han invigningstalade på fredagseftermiddagen. Gång efter annan har ombyggnad av skolan varit på tapeten, vars äldsta delar byggdes 1965.

- Förstudien inför arbetet är förmodligen den längsta som gjorts gällande kommunens lokaler. Så var förstås också byggnaderna gamla med om- och tillbyggnad ett flertal gånger, och att renovera ett gammalt hus är alltid ett risktagande, sa Thomas Jönsson.

För många år sedan motionerade han i kommunfullmäktige om ett Ungdomens hus i Laholm. Ett yrkande som genom åren också tagits upp av andra politiker. På invigningsdagen gladdes han därför särskilt åt att motionen äntligen realiserats. Nu finns ett aktivitetshus i denna del av Campus Laholm.

- Aktivitetshuset har utvecklats av ungdomar och kommer att drivas av ungas idéer. Det glädjer mig oerhört mycket, sa han.

Mötesplats

Cecilia Roos (M), ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden, tog i sitt tal fasta på ombyggnadens potential som en mötesplats för alla.

- Möten kan betyda och ge mycket. Det kan handla om kunskap, förståelse för andra kulturer och utbyte av erfarenheter, sa hon.

Gammal elev

Listan över talare upptog också en gammal elev, Fredric Karén, numera chefredaktör på Svenska Dagbladet. Han satte också fingret på vikten av kunskap, nyfikenhet och vetgirighet i en orolig tid, där alltför många målar upp enkla lösningar på komplicerade problem.

I denna miljö frodas nationalism och populism, resonerade han, varnade för nazistiska strömningar och kritiserade att Nordiska motståndsrörelsen tilläts marschera genom Göteborg utan demonstrationstillstånd.

- Ta därför vara på er utbildningstid på Campus Laholm. Sök kunskap, fakta och egna källor. Det ger er ett så mycket rikare liv, sa han, med adress till gymnasisterna.

Salsa i black box

I black box-salen kunde intresserade prova på salsa med instruktör från Malmö.

Mingel i entrén, orkestrerad av elever på hotell- och turismprogrammet som frikostigt bjöd på allehanda läckerheter, visning av lokalerna och möjlighet att prova på salsa i dramasalen Black box ingick också i programmet denna högtidliga dag, med ordet äntligen på mångas läppar.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 22 september 2017