JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Konstinvigning i Veingeskolan

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Veinges historia tas upp i konstverk

Publicerad 25 augusti 2017

Stina Siljing vid verket ”Båten” tillsammans med Veingeeleverna Hampus Wickström, Mattis Persson, Manaf Almardoud, Tilde Nilsen-Karlsson, Mellis Magnusson, Jesper Karlsson och Viggo Karlsson

När Kalmarkonstnären Stina Siljing fick uppdraget till konstnärlig gestaltning av Veingeskolan lät hon sig inspireras av skolans personal och elever. På torsdagen invigdes hennes verk "Avtryck" av kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Cecilia Roos (M).

Hos personal och elever är ortens historia levande och påminns dagligdags om rötterna långt tillbaka i tiden; vid skolans infart reser sig en mäktig bronsåldershög.
En historisk förankring som Stina Siljing fångade och bestämde sig för att ta upp i sin konstnärliga gestaltning.

- Tanken att människor i alla tider har velat lämna spår efter sig är fascinerande. Jag gör kopplingar mellan bronsåldersmänniskans ristningar och nutidsmänniskans graffiti, och smälter samman uttrycken så att det blir mitt eget, säger hon.

Samlat verk

"Avtryck" är ett samlat namn för sex verk framställda på tre olika materialval: aluminiumplåt, egenhändigt tillverkade kakelplattor och betonglera.
I konstnärens uppdrag ingick även att färgsätta de gråmålade väggarna i skolans entré och centralhall. En färgsättning som anpassats efter verkens uttryck och färg.

"Ger positiva känslor"

Strax innanför huvudentrén möts betraktaren av Hallands landskapsblomma, ginsten, här sammansatt av Stina Siljings olikformade kakelplattor.

- Ginsten är väldigt vacker i sin form och liksom alla andra blommor väcker den positiva känslor, säger hon.

Samma materialval återkommer i "Solen". Ett objekt hon valde för dess centrala roll i många forntida ristningar, men också för dess livsavgörande betydelse för dagens människor.

Skiftar färg

"Båten" och "Vågen", tillverkade i aluminiumplåt, har varken slut eller början. Och skiftar ideligen färg beroende på var i rummet betraktaren befinner sig. En finess konstnären fått fram genom att använda kameleontlack. "Båten" knyter också an till Veingebygdens bronsåldersepok.

Resterande två identiska verk, utförda som reliefer, beskriver konstnären som "möjlig figur att finna vid arkeologisk utgrävning". Figuren rymmer en svårtolkad mystik. Något som arkeologerna ibland möts av med oprecisa svar om ursprung eller användning. Verken är utförda i patinerad betonglera, där ett av dem getts ärgad kopparnyans.

Fler offentliga gestaltningar

Den konstnärliga gestaltningen av Veingeskolan är inte den första skola som Kalmarkonstnären satt sina avtryck i. Ljungbyholmsskolan utanför Kalmar bär också hennes signum liksom en förskola i Växjö. På dessa platser, liksom i Veinge, har hon arbetat tillsammans med personal, elever och barn.

- Jag jobbar alltid utifrån den aktuella platsen och de som är verksamma där. Det skapar förankring, säger Stina Siljing.

Avsatte 338 000 kronor

Till Veingeskolans konstnärliga gestaltning avsatte Laholms kommun 338 000 kronor, vilket motsvarar 0,41 procent av byggkostnaden. Konstnärens ersättning landade på 265 000 kronor. Resterande belopp gick till konsultarvode och "återvinning" av ett verk av AnnLis Krüger.

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 25 augusti 2017