JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Landshövding inviger Knäredsbro

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Naturområde med hängbro - lyft för Knäred

Publicerad 19 april 2017

Miljöstrateg Margareta Lindgren och Roland Davidsson i Knäreds samhällsförening har mötts åtskilliga gånger under arbetet med att forma Prästaskogens naturområde vid Krokån i Knäred.

- Prästaskogens naturområde med den nya hängbron över Krokån i Knäred är en plats som kommer att få stor uppmärksamhet för sin skönhet, natursceneri, åns nära fem meter höga fall, och vattnets forsande framfart som slipat stenar under årtusenden.

Margareta Lindgren, miljöstrateg i Laholms kommun, tar till de riktigt stora orden för att beskriva platsens storslagenhet.

Landshövding inviger

Lördagen den 29 april klockan 13.00 invigs Prästaskogen med landshövding Lena Sommestad och kommunrådet Erling Cronqvist (C) som bandklippare. Invigningsceremonin sker vid brofästet till den nya 40 meter långa hängbron, som är en del av naturområdet. Namnet, Prästaskogens naturområde, knyter an till att platsens historia när den var en del av Knäreds prästgård.

Invigningsdagen är långt mer än bara bandklippning. Under två timmar kan besökare vandra på den delvis funktionsanpassade 1,5 kilometer långa slingan utmed Krokån. Här väntar spännande och intressanta stationer: livet i och kring ån, möte med Friluftsfrämjandets Laxe, sägner från trakten och beskrivning av forna tiders användning av det forsande vattnet vid en skaltkvarn till ett mera "modernt" sätt att tygla vattnets kraft i den restaurerade kvarnen.

Avslutning med konsert

Som sig bör hör nygrillad korv till ett utomhusarrangemang. Friluftsfrämjandet i Knäred ansvarar för utspisningen och serverar korv från de nya grillarna vid ekdäcket alldeles intill fallet. Som krydda på verket bjuds dessutom på konsert klockan 15 vid kvarnen med Knäredsbandet Still Standing.

Funktionsanpassad naturslinga

Många krafter, såväl inom Laholms kommun som ideella i form av medlemmar i Knäreds samhällsförening och företrädare för det kommunala handikapprådet, har under flera år arbetat intensivt för att förverkliga drömmen om en funktionsanpassad naturslinga med ny bro över Krokån.

I ansökan om Lonabidrag (statens satsning på lokala naturvårdsprojekt) beskrevs den tilltänkta satsningen som "södra Sveriges vackraste funktionsanpassade naturslinga". Huruvida den lever upp till visionen är upp till var och en att avgöra, men redan före invigningen har många besökt platsen och beskrivit den i målande färger. Än återstår dock en del arbeten för ytterligare funktionsanpassning av sträckan, vilka beräknas vara avklarade under hösten.

Vid den nyanlagda parkeringen har en funktionsanpassad toalettbyggnad uppförts och kommunalt vatten och avlopp dragits fram. Längs stigen kan besökarna slå sig ner vid bänkar och bord för att lyssna på fågelsång och bruset från de många forsarna samt blicka ut över det skummande vattnets framfart mellan stenarna. Och har man tur, kan man få se strömstare, forsärla och rentav utter.

3,5 miljoner kronor

Totalkostnaden för projektet landar på cirka 3,5 miljoner kronor. Laholms kommun har tagit lejonparten av detta, staten, via Lona-bidrag, har bidragit med i runda slängar en miljon kronor och Knäreds samhällsförening har samlat in närmare 200 000 kronor samt bidragit med drygt tusen arbetstimmar.

Med formandet av Prästaskogens naturområde, som planeras för naturreservat, ser Margareta Lindgren en tillväxtpotential för en växande inlandsturism med naturen som bas. Planer finns också på att skapa ett fiskevårdsområde för Krokån, ett framtida eldorado för sportfiskare som i forsande vatten kan kroka öringar.

- Med tågstopp i Knäred blir det också lätt att ta sig till orten, ta med sin cykel och upptäcka inlandets rika naturvärden, säger Margareta Lindgren.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 19 april 2017