JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Mat - viktig del i pedagogik

Förskelebarn görs delaktiga i tillagning

Publicerad 26 oktober 2017

- Jättebra att vi själva får bestämma hur mycket mat vi vill ha på tallriken, säger förskolebarnen, som gillar buffeserveringen.

Häromdagen bakade barn på Allarps förskola i Skummesslövsstrand scones.
- Vi plattade ut degen och naggade den med gaffel i formen. Och du, degen smakade jättebra, säger ett av barnen med ett litet klurigt leende.

Med liv och lust engagerar de sig i bakverk och måltider och vill gärna vara med så mycket som möjligt. Och nu, i pumpatider, gröpte de ur inkråmet på några frukter, rostade kärnorna och fick smaka på "anrättningen" dan därpå.

Tillagningskök

För några månader sedan öppnades den nya förskolan i Allarp i södra Skummeslövsstrand. I ett tidigt planeringsskede drev företrädare för kommunens kostverksamhet att förskolan skulle ha ett tillagningskök för att göra måltiderna till en del av förskolans pedagogik.

- Med måltiden som utgångspunkt kan pedagogerna på ett naturligt sätt integrera ämnen som exempelvis matematik, språk, naturvetenskap, teknik och bild. Barnens engagemang i måltiderna bidrar också till att de får goda matvanor och vågar prova nya rätter eller grönsaker, säger Lisa Larsson, ansvarig för kostverksamheten i Laholms kommun, och fortsätter:

- Att göra barnen delaktiga i vad de stoppar i sig, skapar en grundläggande positiv inställning till mat och vikten av att äta näringsriktiga och hälsosamma produkter.

Väcker nyfikenhet

Anki Johansson, kock på förskolan, instämmer. Sedan tidigare har hon erfarenhet av att engagera förskolebarn i måltiderna. För några år sedan gick hon en kurs i saperepedagogik, vars syfte är att utveckla barnens förmåga och väcka deras nyfikenhet för att smaka, känna och lukta på mat.

- Att jobba med barn och mat på detta sätt är såväl stimulerande som lärorikt. Samtidigt väcker det barnens intresse för mat och hur den tillagas, säger hon.

Förskolan i Allarp är dock inte först i kommunen med att arbeta med måltidspedagogik. Så jobbar också förskolepedagogerna och kockarna på Glänningesjö förskola i Laholm. Ett arbetssätt som på kort tid visat sig vara mycket framgångsrikt. Barnen äter betydligt mer, vågar prova olika rätter och har fått upp ögonen för grönsaker.

När maten är tillagad samsas barn och personal vid borden för att äta. Här ges många tillfällen att prata mat och uppleva nya smaker. Måltiden blir således mer än mat på tallriken.

Bra råvaror

Grunden för att maten ska smaka bra är förstås god kvalité på råvarorna. Det säkerställer Laholms kommun genom de omfattande krav som ställs på samtliga livsmedel via gällande upphandling. Vilken i sin tur styrs av den politiskt beslutade livsmedelspolicyn.

Kostverksamheten begär regelbundet in verifikat på samtliga köttprodukter för att kunna följa hur djuren hanteras vid slakt och att svensk djurskyddslagstiftning uppfylls. Ett annat krav i livsmedelspolicyn är att råvarorna, i den mån det är möjligt, är närproducerade.

- Jag är extra glad för att vi sedan en tid tillbaka serverar kyckling från Knäred, får färskt kött från halländska gårdar och Karlskrona, och att vi i första hand köper frukt och grönsaker från Sverige, säger Lisa Larsson.

Tillagas från grunden

Hon understryker att personalen i kommunens kök arbetar regelbundet med att minska antalet tillsatser och att man i möjligaste mån tillagar mat från grunden. När halvfabrikat kommer in i bilden ska dessa uppfylla ställda krav på bland annat tillsatser och innehåll.
Livsmedelspolicyn är kostverksamhetens grundläggande styrinstrument. Därtill håller sig kökspersonalen uppdaterad på nya råd för bra mat till barn och ungdomar.

- Det kan handla om att minska mängden salt och socker, säkerställa att barnen får rätt sorts fettkvalitét och att tillhandahålla magra mejeriprodukter för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Lisa Larsson.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 26 oktober 2017