JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Miljöstrateg på Sverigemiddag

Kunglig glans över sydhallänningar

Publicerad 29 september 2017

Tillsammans med ortsbor har Margareta Lindgren i flera år jobbat med att restaurera strandhedar i Skummeslövsstrand och Mellbystrand. Hennes engagemang i detta projekt och andra som bär hennes signum öppnade dörrarna till kungliga slottet.

Miljöstrateg Margareta Lindgren, ordföranden i Knäreds forskarring och hembygdsförening Rolf Åkesson och kulturentreprenör Daniel Sanjay Ohlsson har gjort betydande insatser i Laholms kommun. Så betydande att de bjöds in till Kungaparets Sverigemiddag på Stockholms slott. För en vecka sedan satt de tillsammans med närmare 160 andra gäster från landet vid kungligt dukade bord i rummet Vita havet.

- Det var verkligen stort att bli inbjuden, för att inte tala om högtidligheten på slottet. En fantastisk kväll som jag inte ens drömt om att få uppleva, säger Margareta Lindgren, miljöstrateg på Laholms kommun.

Lika entusiastiska är Rolf Åkesson och Daniel Sanjay Ohlsson.

- Fantastiskt att bli uppmärksammad på detta sätt, säger de.

Togs på sängen

De togs på sängen när inbjudan från hovet damp ner i brevlådorna. Att bli inbjuden till Sverigemiddagen är nämligen få förunnat. Den infördes när kungen varit på tronen i 40 år, 2013. Genom Sverigemiddagen vill kungafamiljen uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt.

Landshövdingarna i Sveriges 21 län nominerar kandidater varefter hovet väljer ut vilka som ska bjudas in. Närmare 160 högtidsklädda gäster, tillsammans med respektive, deltog i årets middag, där de välkomnades av kungaparet, kronprinsessparet och prins Carl Philip.

Bestående lokala insatser

Varför Margareta, Rolf och Daniel kom ifråga kan ingen av dem ge ett direkt svar på. För med inbjudan följde ingen skriftlig motivering. Men att de gjort bestående lokala insatser kan knappast ha förbigått någon. Inte minst landshövding Lena Sommestad har blivit väl medveten om detta. 

- Kungen är en varm naturvän, säger Margareta, och tycker sig se en röd tråd i hovets val av de tre. På olika sätt jobbar vi med natur och kulturmiljö. Dessutom ska Viktoria och hennes barn besöka och gå på naturleder i samtliga län.

Lona-projekt

Som miljöstrateg har Margareta Lindgren i flera år engagerat sig i och drivit Lona-projekt – lokala naturvårdssatsningar. Med ortsbors hjälp har hon i projektform återskapat och restaurerat viktiga naturvärden. Vresrosor, bergtallar, sly och annan växtlighet som inte hör strandhedarna i Skummeslövsstrand och Mellbystrand till, har röjts bort till förmån för den flora och fauna som förr täckte dessa magra marker.

Det mångåriga arbetet har hjälpt naturen på traven att bibehålla och utveckla sin biologiska mångfald. Med restaureringen av strandhedarna har rödlistade arter getts större utrymme och i en del fall kommit tillbaks efter år av frånvaro.

- Med lokalt engagemang skapas delaktighet, vilket leder till att man blir rädd om sin natur, skräpar inte ner eller förstör den. Samtidigt blir man mer medveten om dess värde för ett rikt liv, säger Margareta Lindgren.

Tätortsnära natur

Artrika naturreservat ligger henne varmt om hjärtat. Men det är inte enbart dessa hon vurmar för. Lika ofta lyfter hon fram oskyddad tätortsnära natur.

- Alltför ofta förvandlas denna till monokultur. Det kan exempelvis vara områden med enbart björkbestånd på klippta gräsmattor. Knappast något för barnens kurragömmalekar eller blåvingens jakt på nektar.

Margareta Lindgren var också en drivande kraft, tillsammans med Knäreds samhällsförening, i Krokå-projektet i Knäred. Området, med ny hängbro, funktionsanpassad stig och trädäck med grillplats, invigdes tidigt i år och har sedan dess varit mycket välbesökt. Ett annat Lona-projekt med Lindgrens signum är den nya stigen utmed Smedjeån i Ränneslöv.

Bok om Laholmskonstnär

 Daniel Sanjay Ohlsson bor i Halmstad,  är vice ordförande i Hallands museiförening och sitter i styrelsen för Hallands konstförening. Att inbjudan damp ner i hans brevlåda tillmäter han främst sitt engagemang i Laholm. Tillsammans med hustrun Catharina har han gett ut boken om Laholmskonstnären Kirke Ralph, känd för sina många illusionsmålningar runt om i staden. Sommartid har Daniel också lett konstvandringar i Kirkes fotspår.

Mångårig föreningsmänniska

Rolf Åkesson är en föreningsmänniska långt ut i fingerspetsarna. Redan 1980 blev han ordförande i nystartade Knäreds forskarring. Ett uppdrag han i stort sett innehaft sedan dess. Här har han, och det som i dag även omfattar hembygdsföreningen, lagt ner sin själ. Tillsammans med engagerade medlemmar har böcker om det historiska Knäred producerats och kulturmiljön i och kring Bollaltebygget med likaledes byggnadsminnesförklarade Lottens hus värnats och blivit en viktig del för ortens historiska kulturarv.

- Ska jag göra något, så gör jag det till hundra procent, säger Rolf.

En gärning som nu getts kunglig glans.

Rolf Åkesson vid byggnadsminnesförklarade Lottens hus i Knäred.

Text: Lars Ingemarson. Bild: Lars Ingemarson och Picture Perfect UF

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 september 2017