JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Ministerbesök på Laholmsgård

Landsbygdsminister imponerad av Laholmsgård

Publicerad 22 november 2017

De har träffats förr, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Arlas styrelseordförande och mjölkbonde Åke Hantoft. På gårdsbesöket i Ösarp bjöds ministern på en helt ny ost, Ösarps cheddar, som för en dryg vecka lanserades i handeln.

- Bättre än Västerbottenost, eller hur?
Ministerbesöket på makarna Anna-Karin och Åke Hantofts mjölkgård i Ösarp, Laholm, kryddades med provsmakning av nyligen lanserade Ösarps cheddar. Riktigt god med sting i smaken, medgav landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), men passade diplomatiskt på frågan, norrlänning som han är.

Landsbygdsministern är på ständigt resande fot i landsbygdssverige. Ambitionen är hög, besök i 139 kommuner före nästa års val. Hittills har han hunnit med närmare 90, inräknat onsdagens besök i Båstads och Laholms kommuner.

Han reser för att lyssna och fördjupa sig i lokala landsbygdsförhållanden. Besök på företag knutna till landsbygden är en viktig källa när den framtida politiken utformas för landsbygden och dess företag, resonerar han.

Investerade 50 miljoner

På onsdagseftermiddagen styrdes kosan till makarna Hantofts gård i Ösarp, som de driver sedan 2001, nu med fem anställda. För tre år sedan investerades 50 miljoner kronor i företaget, varvid mjölkbesättningen utökades till drygt 480 kor, vilka tillsammans producerar närmare 5 miljoner kilo mjölk per år. Hela besättningen är på 1 245 djur.

En trappa upp, i de nya stallarna, byggdes också visningsrum med överblick av verksamheten. Från rummen blickade landsbygdsminstern ut över de stora stallarna, imponerades av skötseln och djurhållningen.

- Sveriges bönder är verkligen världsmästare på djurhållning, sa han.

Från ett visningsrum ovanför stallbyggnaden blickade Sven-Eriik Bucht ut över Åke Hantofts djurbesättning. 

Livsmedelsstrategi

Ministern och Åke Hantoft var rörande ense om att Sveriges första livsmedelsstrategi, som klubbades i riksdagen i juni i år, utgör en viktig grundpelare för att utveckla och öka landets livsmedelsproduktion.

- Nu är det viktigt att vi får upp volymerna, underströk Åke Hantoft, och avsåg därmed ökad mjölk-, kött och spannmålsproduktion.

Och ministern instämde.

- Med ökade volymer skapas också många nya arbetstillfällen. Det kan röra sig om
10 000-15 000 nya jobb, sa Sven-Erik Bucht.

Skapa stolthet 

Samtidigt gäller det att väcka ungas intresse för näringen och skapa stolthet för denna sysselsättning. Därvidlag känner båda att fler ungdomar fått upp ögonen för näringen. Något som bland annat kan fångas och vidareutvecklas via utbildningsinsatser, framhöll ministern.

Mer ost

Innan ministerdelegationen, tillsammans med kommunråden Kjell Henriksson (S) och Erling Cronqvist (C), lämnade gården bjöd Åke Hantoft på gårdens ost. Sedan en tid tillbaka levereras 20 000 liter mjölk till Kvibille mejeri, som tagit fram en ny cheddar, döpt till Ösarps cheddar. Smaken föll ministern på läppen, men huruvida osten skulle vara snäppet bättre än Västerbottenost, gav han inget svar på.
Senare under eftermiddagen bestods han med ytterligare smakprov på ostar när delegationen besökte Skottorps slott och dess osttillverkning.

Fotnot:

Sedan 2011 är Åke Hantoft styrelseordförande i Arla Foods.

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 22 november 2017