JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Modersmålsvecka i Laholm

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Modersmålsvecka i Laholm

Publicerad 10 februari 2017

Den 21 februari är proklamerad som internationell modersmålsdag. Dagen instiftades av Unesco 1999 för att främja språklig mångfald och alla människors rätt att tala och skriva sitt modersmål. Dagen firas världen över med olika aktiviteter. Laholms kommun uppmärksammar dagen för femte året i följd med en hel modersmålsvecka under vecka 7.

"Språk är människans bästa redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människan sin identitet, utrycker sina känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha en rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts", heter det i läroplan för grundskola, förskoleklass och fritidshem

Forskning och erfarenhet har visat att flerspråkiga barn, som har goda kunskaper i sitt modersmål samt god kännedom om sin bakgrund och som vistas i flerspråkiga miljöer, klarar sig bättre i skolan och blir oftast också bättre på svenska.

Talas 30 språk

I Laholms kommun talas över 30 språk och modersmålsundervisning samt studiehandledning ges i 17 språk. På många skolgårdar hörs i dag svenska, arabiska, engelska och dari, för att nämna några.

Enheten för flerspråkighet och integration uppmärksammar mångfalden på skolorna och den internationella modersmålsdagen genom att anordna mängder av aktiviteter under hela vecka 7.

  • På Stadsbiblioteket och skolbiblioteken i Våxtorp, Knäred och Veinge kommer barn från förskolor och skolor att lyssna på samma saga på flera olika språk och kunna rita utifrån denna saga.
  • På Bio Maxim visas filmer på olika språk. För årskurs 3 visas filmen "Horizon Beautiful", för årskurs 6-9 visas den franska filmen "Nykomlingen" och för årskurs 7-9 och gymnasiet visas den brasilianska filmen "Varje gång jag ser dig".
  • Kulturskolans teaterelever framför två pjäser med havet som ett gemensamt tema på Tingshuset för årskurs 4-6.
  • Runt om på förskolor och skolor anordnar modersmålslärarna tillsammans med studiehandledarna olika aktiviteter med flerspråkighet som tema. Bland annat anordnas en syrisk dag på specialenheten.
  • På samtliga skolor serveras internationell meny under hela veckan.

Programmet med platser och tider hittar du via dokumentet på denna sida.

För mer information kontakta:

Monica Williamsson
Enhetschef
Laholms kommun
Enheten för flerspråkighet och integration
Monica.williamsson@laholm.se
0430-155 12 / 070-314 76 77

eller
Monica Fransson
Skoladministratör
Laholms kommun
Enheten för flerspråkighet och integration
Monica.fransson@laholm.se
0430 – 151 92 / 070-552 65 20

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 10 februari 2017