JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Ny förskola öppnas i augusti

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Förskola i Allarp med plats för 70-talet barn

Publicerad 16 mars 2017

Malin Mauritzson blir chef för den nya förskolan i Allarp, som öppnas i slutet av augusti. Byggnaden är i stort sett en kopia av Söderlägets förskola i L:a Tjärby. I Allarp blir dock inget nattis.

I slutet av augusti öppnas dörrarna för barnen till den nya förskolan i Allarp i södra Skummeslövsstrand. För att försäkra sig om plats står redan 15 barn i kö till förskolan, som rymmer fyra avdelningar med plats för ett 70-tal barn.

Chef för verksamheten blir Malin Mauritzson, i dag ansvarig för förskolorna i Våxtorp och Skottorp samt för fem dagbarnvårdare. Sedan en tid tillbaka planerar hon för starten även om hon inte är formellt ansvarig. Det blir hon inom kort när Lisbeth Hindgren tillträder som förskolechef för verksamheten i Våxtorp och samtidigt tar med sig dagbarnvårdarna.

- Det känns lyxigt att få vara med från början när en ny förskola etableras och möjlighet ges att bygga upp verksamheten från grunden. Här sitter inget i väggarna, säger Malin Mauritzson.

Kopia av Söderläget

Byggnaden i Allarp är en kopia av Söderlägets förskola i L:a Tjärby – med några undantag. Vis av förstlingsverkets utformning har smärre interiöra förändringar gjorts för än bättre utnyttjande av lokalerna. Dessutom har köksdelen getts större format för att rymma tillagningskök.

Med Söderläget som förlaga har allt förarbete blivit så mycket enklare, understryker Malin, som under resans gång fått del av erfarenheterna från L:a Tjärby.

- Personalen är helnöjda med lokalerna och nämner inte minst rejält tilltagna utrymmen och torget mitt i byggnaden. En nåbar samlingsplats utan spring mellan avdelningar, säger Malin.

Optimistisk om tjänster

För en tid sedan annonserande hon efter åtta förskolelärare. Väl medveten om huggsexan kring denna attraktiva yrkesgrupp, inom tio år behövs 65 000 förskollärare för att täcka behovet, är hon ändå övertygad om att få tjänsterna tillsatta med behöriga sökande. Möjligheten att komma till en helt ny förskola och tillsammans bygga upp verksamheten, tror hon lockar lite extra. Och hon verkar få rätt. Hittills har 19 sökt tjänsterna, och än har inte ansökningstiden gått ut.

Två veckor innan barnen kommer i slutet av augusti samlas all personal för att planera och dra upp riktlinjerna för verksamheten.

- Det är en fantastisk förmån att få denna tid tillsammans. Här kan vi lägga grunden för ett helhetstänk kring hela förskolan, där inte minst kökspersonalen blir en viktig del. Tillgång till tillagningskök skapar ju många möjligheter att väcka barnens intresse för mat och matlagning, säger Malin Mauritzson.

Utemiljön viktig del i verksamheten

När dörrarna öppnas för att ta emot barnen hoppas hon att de ska möta en bra mix i personalstyrkan med åldersmässig spridning, olika erfarenheter och ett brinnande intresse för att jobba tillsammans. Då ska även utemiljön vara klar att tas i bruk med nyanlagda gräsmattor och gummimattor under lekredskapen. Med gummi istället för sand undviks problemet med katter som väljer fel plats för sina behov.

Malin Mauritzson är angelägen om att utemiljön utformas på ett för verksamheten pedagogiskt sätt.

- Det är stor skillnad på att anlägga en lekplats på en offentlig plats jämfört med att skapa utemiljö för förskolebarn. Den är nämligen en lika viktig del för barnens lärmiljö som all annan verksamhet vi bedriver, oavsett var den utförs, säger hon.

Fakta om bygget:

  • Kostnad: 23 miljoner kronor för entreprenaden
  • Storlek: Knappt 1 000 kvadratmeter
  • Slutbesiktning: 4 juli

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 16 mars 2017