JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Ny utbildningschef i Laholm

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Mortenlind- ny utbildningschef i kommunen

Publicerad 26 oktober 2017

Richard Mortenlind har utsetts till ny utbildningschef i Laholms kommun.

Strax efter årsskiftet är Richard Mortenlind tillbaks på sin hemmaplan – förskolans och skolans värld. Då tillträder han tjänsten som ny utbildningschef i Laholms kommun efter Per Jangen, som går i pension.

- Skolmiljön är den jag bäst hör hemma i. Här har jag också verkat under större delen av mitt yrkesverksamma liv, säger han.

För två år sedan lämnade han emellertid denna vältrampade miljö. Kastade loss från jobbet som chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad och blev regionchef för Hyresgästföreningen Norra Skåne med placering i Helsingborg.

- Som mångårig föreningsmänniska med brett samhällsengagemang lockade uppdraget för en av de, enligt min mening, viktigaste intresseorganisationerna i samhället, hyresgästföreningen. En viktig och betydelsefull opinionsbildare i olika samhällsfrågor, säger Richard Mortenlind.

Saknade hemmaarenan

Med tiden växte dock saknaden från den tidigare hemmaarenan. Att jobba i hyresgästföreningen var förvisso brett, men ändå inte så omfångsrikt som i förskolans och skolans värld. Stadd i stadig förändring, med många utvecklingsmöjligheter, tog lockelsen överhand att åter ta stafettpinnen inom den verksamhet, där han redan som 27-åring fick sin första rektorstjänst på en skola i Landskrona. Han sökte tjänsten som Per Jangens efterträdare och fick den i konkurrens med 28 sökande.

- Såväl i intervjuer som i test och referenstagningar har vi fått en tydlig bild av att Richard Mortenlind är en ledare som ser helhet, litar på sina anställda, är lyhörd och skapar delaktighet. Han är lagom resultatinriktad och drivs av starkt samhällsengagemang före karriär, säger kommunchef Peter Andreasson.

"Tänker utanför boxen"

Kommunchefen framhåller också att Mortenlind tänker utanför boxen, är ett komplement i sin personlighet till såväl utbildningsverksamhetens ledningsgrupp som den övergripande kommunledningen samt att han har en "strategisk optimistisk ådra som kommer att passa väl in i vår verksamhet".

Tilltalande arbetssätt

Richard Mortenlind är skåning och bosatt i Helsingborg. Lockelsen till tjänsten i Laholm förstärktes när det stod klart att han i befattningen skulle jobba brett – i hängränna istället för stuprör. Tillsammans med övriga sju verksamhetschefer ska han ansvara för gemensamma utvecklingsprocesser i kommunen. Ett arbetssätt som tilltalar honom.

- Vi står inför många utmaningar där flertalet kommunala verksamheter berörs på ett eller annat sätt. När det tydligt trycktes på ett verksamhetsövergripande arbetssätt, blev jag än mer sugen på tjänsten. Och i en kommun av Laholms storlek tror jag att förutsättningarna för detta är mycket goda. Cheferna sitter nära varandra varvid beslutsvägarna blir kortare, säger Richard Mortenlind.

Några månader återstår innan han dagligen kliver innanför entrén till Stadshuset i Laholm. Men redan finns förnimmelsen där; "här kommer jag att passa in."

- Under resans gång har jag träffat många som jobbar i Stadshuset, och jag måste säga att miljön känns väldigt varm och öppen.

Text: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 26 oktober 2017