JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Pampig invigning i Laholm

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Ombyggnad invigs på Campus Laholm

Publicerad 14 september 2017

Från oansenlig till stor, luftig och pampig. Entrén har verkligen lyfts fram i samband med ombyggnaden av det som tidigare var Osbecksgymnasiet.

Under drygt två år har byggnaderna som tidigare hyste enbart Osbecksgymnasiet i Laholm byggts om till att bli en central del av Campus Laholm. Med ombyggnaden har också inriktningen förändrats och gått från en verksamhet till sju.

Nu, när samtliga ombyggnader färdigställts, står den efterlängtade invigningen för dörren. Fredagen den 22 september är det dags. Förutom tal av Thomas Jönsson, ordförande i Kommunfastigheter AB, och Cecilia Roos, ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden, har även Fredric Karén, chefredaktör på Svenska Dagbladet, engagerats. Som ung gick han på Osbecksgymnasiet. Utifrån sin yrkeskarriär pratar han om utbildningens betydelse i ett samhällsperspektiv.

Under eftermiddagen visar elever från hotell- och turismprogrammet runt i lokalerna och lite senare på dagen och under kvällen är aktivitetshuset öppet för allmänheten.

Två års ombyggnad

- Efter två års omfattande ombyggnad har vi verkligen sett fram emot denna dag. Det som tidigare var Osbecksgymnasiet har nu blivit så mycket mer än ett ungdomsgymnasium, säger avdelningschef Ingela Månsson.

Verksamheter som tidigare varit spridda lite här och var i Laholm, ligger nu under ett tak, som exempelvis Kulturskolan. Därmed har också gamla Osbecksgymnasiet blivit så mycket mer. Förutom ungdomsgymnasium med 540 elever ryms här även vuxenutbildning med 260 elever, Jobb Laholm, Vägledningscentrum, Kulturskola med 360 elever, näringslivsenhet och ett aktivitetshus.

- Dessutom har vi en skaparverkstad, multiverkstad, inkubatorverksamhet och en så kallad Black box med plats för 100 personer. Den kan exempelvis användas för teaterverksamhet och föreläsningar. Så området blir verkligen en mötesplats för alla åldrar.

Inkubatordelen är tänkt att hysa nyblivna företagare med behov av små ändamålsenliga lokaler.

Förstudie om tillbyggnad

Samtidigt som ombyggnaden, med en prislapp på drygt 100 miljoner kronor, firas, pratas det redan om ytterligare investeringar. Vid årsskiftet ska Kommunfastigheters förstudie vara klar gällande tillbygge för att tillgodose växande behov av ytterligare lokaler på området.

- Mycket har hänt sedan vi 2013 planerade ombyggnaden. Antalet elever till ungdomsgymnasiet har ökat radikalt liksom omfattningen av vuxenutbildningen. Inte minst många nyanläda har lett till att verksamheten expanderat. Dessutom kommer den framtida arbetsmarknaden att vara mer flexibel. I takt med att allt fler byter yrkesinriktning ökar behovet av vuxenutbildning, säger Ingela Månsson.

Via länk på denna sida kan du ta del av invigningsprogrammet.

 Text: Lars Ingemarson. Bild: Anna-Lena Karlsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 14 september 2017