JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Pristagare i fullmäktige / Kulturpristagare

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Gustav var nära att släppa musiken

Gustav Natt och Dag är årets kulturpristagare. Prissumman på 10 000 kronor blir kanske till ett forskningsprojekt om Ivar Widèen, som var organist i Laholm under 1890-talet innan han år 1900 blev domkyrkoorganist i Skara. Foto: Lars Ingemarson

Pappan var präst och mamman kantor. I hemmet med sju syskon var musik en naturlig del av vardagen. Så Gustavs yrkesval föreföll vara utstakat, men han var nära att växla spår. Musiken tog ändå över, och med den har han gett Laholms kommuns musikliv en frisk injektion. Nu tilldelas kyrkomusikern Gustav Natt och Dag årets kulturpris.

Vi träffas i Skummeslövs kyrka, hans arbetsplats sedan 2013. Från orgelbänken blickar han ut över kyrkorummet, han älskar det han ser, kan inte se sig mätt på vyn. De rustika, vitkalkade gråstensväggarna ger ro och frid. Mellan dessa studsar orgeltonerna när Gustavs händer sveper över tangenterna, parerat med ett raffinerat fotarbete. Örat får inte nog. För att inte tala om när hans barytonstämma fyller rummet. Det är mäktigt, en upplevelse utöver det vanliga.

Satsning bar frukt

Så har han också medvetet odlat sången som musikalisk form, och alltsedan barnsben gett den ett inbäddat rum i hjärtat. Och det har burit frukt. Som musiker i Svenska kyrkan i Oslo kom han i kontakt med och blev en del av "Det norske solistkor", en professionell väletablerad kör jämförbar med "Radiokören" i Sverige. Upprätthållna kontakter med den norska kören bidrog säkerligen till att den under 2018-års sommarturné i Danmark gör ett framträdande under Skummeslövs musikdagar.

- Det ska bli fantastiskt att bjuda publiken på ett körframträdande av absolut högsta klass, säger Gustav.

Känd genom musikdagar

Musikdagarna sommartid i Skummeslövs kyrka är förmodligen det evenemang, som fått upp den bredare allmänhetens ögon för Gustavs betydelse och bidrag till Laholms kommuns musikliv. Musikdagarnas inriktning visar hans förmåga att kombinera sakrala och profana musikstycken i kyrkorummet. Lägg därtill stor öppenhet för samarbete med ideella krafter, inte minst Laholms konsertförening.

- Med Gustav har musiklivet i kommunen tillförts en stark kraft. Samtidigt som vi fått en person som betonar ett brett samarbete. Så jag hoppas verkligen att han stannar länge på sin tjänst, säger Christer Johnsson, ordförande i Laholms konsertförening.

Viktig kugge

Föreningen bildades för några år sedan med Gustav som en viktig kugge. Bildandet ledde i sin tur till att föreningen och Skummeslövs församling etablerade ett nära samarbete kring musikdagarna samt att Gustav och konsertföreningen knöts samman kring föreningens program.

Så Gustav stortrivs som kyrkomusiker i Skummeslöv, prisar samarbetet med kyrkokören, församlingen och sin arbetsgivare.

Var nära att hoppa av

Trots sin musikaliska uppväxt var yrkesvalet ingalunda givet. Förvisso hoppade han redan som 14-15-åring in som kantor när hans far tjänstgjorde i kyrkor i och runt Uddevalla, och fick som vuxen en kantorstjänst i Göteborg. Men där och då var han nära att växla spår - för gott.

- Aldrig mer kyrkomusiker, sa jag till mig själv, för i Göteborgsförsamlingen fick jag göra allt. Musiken kom i skymundan.

Gymnasielärare

Som samhällsintresserad medborgare satsade han på att bli gymnasielärare. Men känslan för musiklivet var inte för evigt begravd. Två och ett halvt år in i lärarutbildningen erbjöds han kantorstjänst i Lysekil, tackade ja och fick en helt annan bild av livet som kyrkomusiker. Församlingen satsade på konserter och körverksamhet - och Gustav tänkte om. Utbildade sig till kyrkomusiker, fick en tjänst vid Svenska kyrkan i Oslo varefter frilanslivet, som bland annat körsångare på kontrakt, lockade.

Vill jobba långsiktigt

Fortsatt frilansande var också hans tanke, när han funderade på att söka en 60-procentig musikertjänst i Laholms pastorat. Men yrkeslivet tog en annan vändning. För samtidigt sökte pastoratet en heltidstjänst som kyrkomusiker efter Mårten Grosshög, som skulle gå i pension. Gustav erbjöds denna och pausade frilansandet.

- Frilanslivet har en uppenbar begränsning, det är svårt att jobba långsiktigt. På en heltidstjänst är förutsättningarna annorlunda, säger han.

Långsiktigheten fann han i dåvarande sommarkonserter, som arrangerades i Skummeslövs kyrka. Han halverade antalet till en intensiv musikvecka, tematiserade den och lade upp en fyraårsplan. Sommaren 2018 sluts cirkeln, tänkt som ett kors. Första åren som två vertikala linjer med musik som kommit till Skottorp, respektive producerats i södra Halland och spritts från bygden. I somras som en linje från ovan med sakrala och profana musikaliska stycken, och sommaren 2018 med ett underifrån perspektiv, folkmusiken står i fokus.

Fyra element i kyrkan

Installation med de fyra elementen i Laholms kyrka. Foto: Peo Persson

Uppmärksam blev han också för höstens samarbete med Lars-Göran Persson i S:t Clemens kyrka i Laholm. Med avstamp i de fyra elementen, jord, eld, luft och vatten, gav de besökarna en minnesvärd musikalisk och tematisk upplevelse.

Sån tur att Gustav inte blev gymnasielärare – och fick tjänsten i Skummeslövs församling.

Motivering kulturpristagare

"Laholms kommuns kulturpris 2017 tilldelas kyrkomusikern Gustav Natt och Dag, som med stort yrkeskunnande, bibehållen respekt för kyrkorummet och öppenhet för samarbete, på ett påtagligt sätt berikat kommunens kulturliv."

Text: Lars Ingemarson

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 19 december 2017