JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Pristagare i fullmäktige / Miljöpristagare

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Förskola tog hem kommunens miljöpris

Barnen på Nyckelpigans förskola har bland annat en mätstation på gården, där de kan mäta allt från sin egen längd till regnmängder och lufttemperatur.

I dag är fyra av Laholms skolor med i Håll Sverige Rents hållbarhetsprogram Grön Flagg. De tre kommunala skolorna har tidigare uppmärksammats som miljöpristagare och i år sluts cirkeln när priset går till den fjärde – friskolan Nyckelpigans förskola i Mellbystrand.

Nyckelpigans förskola i Mellbystrand ligger ett stenkast från naturreservatet Hökafältet och stranden. Här har barn och pedagoger jobbat med hållbarhetsprogrammet Grön Flagg sedan start.

- Det föll sig ganska naturligt för oss att arbeta med Grön Flagg då mycket av det redan fanns i vår läroplan. Förutom att det är ett samarbete med andra skolor inom Medborgarskolan tar man upp nyttiga aktuella ämnen om hållbarhet som man lätt kan relatera till i den dagliga verksamheten, säger Pernilla Chiarantona, förskolechef.

Klimat och energi

Grön Flagg tar till exempel upp ämnen som klimat och energi, djur och natur, konsumtion och resurser, livsstil och hälsa, skräp och avfall. I våras lyckades man på förskolan tajma in vattenbristen.

- När vi pratade om vatten som naturresurs med våra barn gick kommunen ut med vattenbristen och bevattningsförbudet. Så det var ett jättebra tillfälle att diskutera med barnen om hur man kan spara på vattnet. Och barnen är jätteengagerade, säger Annika Kogsta, pedagog på Nyckelpigan.

Vill involvera föräldrarna

Självklart är det barnen som är i fokus men med Grön Flagg är tanken att även involvera föräldrarna i hållbarhetsarbetet. Det senaste projektet var i november när förskolan firade Grön Flaggdagen med att visa upp barnens batteriholksutställning.

- Barnen fick ju med sig sina batteriholkar hem för att kunna samla in sina egna batterier. Och där tror jag många barn har lyckats involvera sina föräldrar i batteriinsamlingen, säger Sophia Erkki, pedagog på Nyckelpigan.

Elladdningsstation

Även om det är nära till naturen spenderas en hel del tid ute på förskolans gård. Där finns också spår av hållbarhetsarbetet. Förutom de sedvanliga gungorna och klätterställningarna finns det till exempel en mack med elladdningsstation och en mätstation där barnen kan mäta till exempel regnvatten och temperatur. Och här kan prispengarna komma väl till pass.

- I så fall måste vi fråga barnen vad de vill ha. De är fantastiska på att plocka upp skräp efter sig och med tanke på att vi ska få ett nytt källsorteringssystem i höst kanske det kan bli något av det på vår gård, säger Sophia Erkki.

Hoppas på fler

I Laholms kommun är det bara fyra skolor som arbetar med Grön Flagg i dag, men Pernilla Chiarantona tror det skulle kunna bli många fler.

- I och med detta hoppas jag att fler skolor får upp ögonen för Grön Flagg och vill gå med. Det är säkert många som redan jobbar med hållbarhetsfrågor på sina egna sätt så det behöver inte betyda någon jättestor omställning, säger Pernilla Chiarantona.

Motivering till miljöpriset

"Laholms kommuns miljöpris 2017 tilldelas Nyckelpigans förskola för sitt målmedvetna arbete med natur- och miljöfrågor. Förskolan arbetar enligt Håll Sverige Rents Grön Flagg och har ett helhetstänkande med hög ambition att utvecklas hållbart. Personal, barn och föräldrar arbetar tillsammans mot en hållbar framtid och inspirerar andra på vägen."

Text och bild: Viktor Hedén

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 19 december 2017