JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Simhallen firar 40 år

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Simhallen firar 40 år med Öppet hus

Publicerad 29 mars 2017

Andy Marshall och Roger Arneson är simhallens verkliga trotjänare. Under 30 år har anläggningen varit deras arbetsplats.

Simhallen i Laholm byggdes för 75 000 besökare per år. Den siffran är sedan länge passerad – med råge. Som mest har anläggningen haft 120 000 besökare. Under de senaste åren har genomsnittet legat på drygt 105 000. På lördag firas anläggningens 40-årsjubileum med öppet hus.

Idag är den en av få återstående anläggningar i landet med prefabricerade bassänger. En byggnadsteknisk lösning som verksamt bidrog till många års problem med läckande bassänger, något som blev högst påtagligt i källaren under bassängerna. Armeringen blottades.

Med gummiduk i bassängerna och omfattande gjutningsarbete i källaren åtgärdades problemet för fem år sedan. Bortsett från det samtidiga bytet av klinkerplattor runt bassängerna var det en åtgärd som förbigick besökarna.

Satsade 40 miljoner kronor

Annat var det när anläggningen byggdes om och till under åren 2003-2004. Hittills den mest genomgripande förändringen sedan simhallen officiellt öppnades i slutet av januari 1977 av Hallands IF:s hedersordförande Eric Holmström. För en kostnad på runt 40 miljoner kronor tillkom aktivitetsbassäng med höj- och sänkbart golv, entrén flyttades och byggdes ut med kafédel, scensal byggdes, som på dagtid används för skolverksamhet, vattenreningen byttes ut och simhallen byggdes samman med Lagaholmshallarna. När byggnaderna krokade arm med varandra ersattes så småningom namnet Laholms simhall med Folkhälsocentrum.

Under dess tak råder i dag sjudande verksamhet. På datorskärmen visar förste badmästare Andy Marshall fulltecknade tablåer för i stort sett alla lokaler och bassänger. Folkhälsocentrum är populärt inte minst mot bakgrund av att allt fler ser kopplingar mellan fysisk aktivitet och hälsa.

- Det är alldeles uppenbart, och det gläds vi verkligen åt. För inom våra väggar ges många olika möjligheter att hålla sin kropp i trim, säger Christer Johansson, enhetschef för kommunens fritidsanläggningar.

Hårt tryck på anläggningen

Samtidigt understryker han att år av hårt tryck på anläggningen börjar göra sig gällande. Så kallade fokusgrupper har diskuterat förändringar och pekade omgående på rejäl uppfräschning av omklädningsrummen. Tillbyggnad med ytterligare en aktivitetsbassäng lyftes också fram.

- Ängelholm har nyligen fått en ny simanläggning, och Halmstad ligger i startgroparna för att bygga ut sin. Därför är det viktigt att intresset för vår anläggning bibehålls och stärks samtidigt som underhållsbehovet gör sig allt mer påmint, säger Christer Johansson.

Två trotjänare

I Andy Marshall och badföreståndare Roger Arneson har anläggningen sina verkliga trotjänare. Andy med 30 år på stället och Roger med ytterligare ett. När de som tidiga 20-åringar började i simhallen leddes den av legendariske Krister Bengtsson. Visionär och pionjär inom sitt gebit, säger de, när de beskriver hans insatser.

- Maken till idéspruta fick man leta efter. Men inte bara det, tillsammans hjälptes vi åt att förverkliga dem. Kanske blev vi lite som en familj, alla bidrog för anläggningens bästa. Förändringarna och rikt utbud av aktiviteter fick också snabb genklang. Besökarna blev bara fler och fler, säger de båda.

Samtidigt reflekterar de över den utbudskatalog på aktiviteter som fanns då och tänker på dagens. Ställt i detta ljus tror de, att det var lättare att attrahera ny grupper för 20-30 år sedan jämfört med i dag.

Allt applåderades inte

Men långtifrån alla nya attraktioner har omgående applåderats. Bubbelpoolen möttes på sin tid av viss skepsis liksom badlandet för småbarn. I backspegeln väldigt lyckade investeringar. För att inte tala om solarierna, numera nedbantade från sju till fyra. Delvis som en effekt av långdragen diskussion om riskerna med solandet har soltiden per individ och dag begränsats till 18 minuter.

Då och då har också gymmet, som fanns redan från start, ifrågasatts. Kommunen, har det hävdats, ska inte konkurrera med kommersiellt driva anläggningar.

Öppet hus

På lördag, den 1 april, har anläggningen öppet hus klockan 10.30-15.30 med gratis inträde till bad, solarier och friskvårdsgym. Då kan man också prova på vattengymnastik, Aqua track och bastusittning med eteriska oljor. Som grädde på moset bjuds alla på tårta.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 mars 2017