JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2017 / Teckningsmuseet 25 år

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Vernissage och 25-årsfirande på Teckningsmuseet i Laholm

Publicerad 26 maj 2017

Andreas Berg och Sara Teleman förbereder det sista inför morgondagens vernissage

Den 18 juni 1992 invigdes Nordens första – och hittills enda – museum för teckningskonst i Rådshusets lokaler på Stortorget i Laholm. Tolv år senare påbörjades arbetet med att bygga om Laholms gamla brandstation till nya museilokaler. Rådhuset hade blivit alltför trångbott och samlingen av teckningar växte. Det vinnande förslaget – ritat av den norsk-svenske arkitekten Jörgen Michelsen – innebar ett varsamt återställande av den gamla kulturbyggnaden från 1910-talet, samt en modern och ljus tillbyggnad med ansiktet mot Lagan. Teckningsmuseet nyinvigdes den 3 mars 2007, vilket är tio år sedan i år, så det finns fler anledningar att fira!

Illustrationshistoria och panelsamtal

Lördagen den 27 maj klockan 12–16 firar Teckningsmuseet sitt jubileumsår i samband med vernissagen av Den stora utställningen om svensk illustration 1880–2020. Förutom tal och högklassigt mingel blir det två panelsamtal om teckningskonstens historia, samtid och framtid. Klockan 14 samtalar konstnären Jonas Liveröd med Moderna Museets intendent Annika Gunnarsson om teckningens historia. En timme senare, cirka 15:15, kommer författaren Lena Andersson diskutera teckningens förutsättningar med DN:s ledartecknare Magnus Bard. Samtalen leds av Andreas Berg och Sara Teleman, författarna till boken Svensk illustration – en visuell historia (2013) som utställningen delvis bygger på.

Den stora utställningen om svensk illustration 1880–2020 visas 27 maj–27 augusti 2017. "Det här är första försöket någonsin att presentera den svenska illustrationens historia i en och samma utställning" säger Jonas Heintz, museiansvarig. "Det är en riktig nostalgitripp, alla kommer att hitta något i utställningen som de känner igen" säger författaren Sara Teleman, som har satt ihop utställningen tillsammans med författaren Andreas Berg och Teckningsmuseet. "Illustration är verkligen en konstform som alla kan relatera till, den finns överallt, på tandkrämstuber, ICA-kassar, skateboards, reklamaffischer med mera". 

 Text och bild: Linus Lundberg

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 26 maj 2017