JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / 200 fler förtidsröster

Fler förtidsröstande än i valet 2014

Publicerad 07 september 2018

Jonas Påhlsson, Björn Chebrell och Kajsa Aldstedt räknar och sorterar förtidsröster i Stadshuset.

Med tre dagar kvar till valdagen har antalet mottagna förtidsröster i Laholms kommun ökat med nära nog 200 jämfört med motsvarande tidpunkt inför 2014 års val. Efter torsdagens sammanräkning har kommunens valförrättare tagit emot totalt 5 409 förtidsröster.

Många har förutskickat att antalet förtidsröster kommer att bli avsevärt fler i år jämfört med tidigare val. För Sverige i stort har andelen förtidsröstande uppgetts bli hälften av de röstberättigade.

Att det blir en ökning - i vart fall på det lokala planet- bekräftar statistiken för Laholms kommun. Hittills har, för att vara exakt, 198 fler förtidsröster mottagits i kommunen. Därmed fattas endast 1 109 förtidsröster till totalsiffran för 2014 års val, 6 518.

- Jag skulle bli mycket förvånad om vi inte passerar siffran för förra valet. Den hittills mest populära platsen för förtidsröstning har varit Mellby center. Säkerligen kommer än fler att rösta här i morgon, lördag, när de ändå gör sina inköp. Så nog kommer vi att passera 2014 års siffra för mottagna förtidsröster, säger kommunsekreterare och valansvarige Jonas Påhlsson på Laholms kommun.

Daglig hantering och sammanräkning

Alltsedan förtidsröstningen inleddes den 22 augusti har avgivna röster i de fem vallokalerna, i bokbussen och röster lämnade till lantbrevbärare dagligen överlämnats på Stadshuset i Laholm. Här har valansvariga räknat samman rösterna, fördelat dem på kommunens valdistrikt och lagt dem i viss ordning för att underlätta hanteringen på valdagen. Lådorna med förtidsröster finns på plats i respektive vallokal på valdagen.

Det är förstås inte enbart väljare bosatta i kommunen som förtidsröstar här. Dessa förtidsröster skickas till den vallokal som väljaren tillhör.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 7 september 2018