Osbecksgymnasiet inleder finskt utbyte
Publicerad 27 september 2018
Oliver Olsson, Julia Kling, Milosz Kaminski, Sipanont Saengyarak, Alicia Sjöbäck, Quennie Ekman och läraren Monika Hamilton pratade nyligen med sina finska vänner via skajp.
Hotell- och turismprogrammet på Osbecksgymnasiet i Laholm har nyligen fått närmare 300 000 kronor från Nordiska ministerrådet till ett treårigt projekt med elev- och lärarutbyte mellan Vasa och Laholm. På söndag reser de första laholmseleverna och två lärare till den finska staden med närmare 68 000 invånare.
Oaktat skillnaden in folkmängd har Vasa i finska Österbotten och Laholm en hel del gemensamt, inte minst när det gäller att utveckla besöksnäringen, vilken anses vara världens största och mest växande näring. Utbildning blir då en central faktor för att få snurr på hjulen. Men inte bara det, utbildningen ska vara lockande och attraktiv för dagens unga. Så tänks det i Laholm, så tänks det i Vasa.
Gemensamt är också kustnära landsbygdsområden där båda ser behovet av att stimulera och utveckla det småskaliga näringslivet, vilket i sin tur skapar nya arbetstillfällen för bland annat personer med utländsk bakgrund. På båda skolorna, Osbecksgymnasiet i Laholm och Vamia i Vasa, finns nämligen en stor andel elever med utländsk bakgrund.
En annan aspekt är behovet av att behärska det svenska språket, helt nödvändigt för att verka i den finska turistnäringen. Men finska ungdomar är inte särskilt intresserade av grannspråket. Och för de svenska ungdomarna är Finland ett närmast exotiskt land. Så vistelse öster om Bottniska viken kittlar säkert laholmsungdomarna lite extra.
Tidigare utbyte med Vasa
Men varför Vasa?
- För tio år sedan hade vi ett utbyte med Vasa och deras gymnasieskola, då med vårt numera nedlagda hotell- och restaurangprogram. Sedan dess har emellertid utbytet legat i träda. Men det är oftast lättare att återuppta ett samarbete som funnits än att börja på något helt nytt, säger Monika Hamilton, lärare på hotell- och turismprogrammet.
Att skaffa sig internationella kontakter och få internationell erfarenhet av sitt kommande yrkesliv ser hon också som en viktig del i utbildningen. För med ökad globalisering blir det allt vanligare att jobba utomlands.
- Vamia har stor erfarenhet av internationella utbyten medan Osbecksgymnasiet har relativt liten erfarenhet av detta, men stort behov av att utöka den internationella verksamheten och kunskapen, säger hon.
Sju elever och två lärare
I början av året var Monika och kollegan Lars Knutsen på hotell- och turismprogrammet på ett förberedande besök i Vasa, som ett led i ansökan till ministerrådet. Och nu, när projektet är i hamn, åker på söndag sju elever från årskurs 3 på hotell- och turismprogrammet, tillsammans med lärarna Monika Hamilton och Sara Wellbo, till Vasa för veckolångt utbyte. Två av eleverna stannar kvar ytterligare några veckor för praktik inom den finska besöksnäringen.
Till våren kommer en motsvarande grupp från Vamia till Laholm. Därefter rullar det på i ytterligare två år med elever från sista årkursen på gymnasiet.
Tillbaka från Vasa berättar eleverna på På FN-dagen den 24 oktober om sina erfarenheter, upplevelser och tankar om att jobba utomlands. Säkerligen också vad som skiljer Sverige och Finland.
Bra utbildningsresultat
Utbytet inkluderar även lärarna. I internationella studier ligger Finland högt i utbildningshänseende. Vad beror det på och kan erfarenheter överföras till svenska förhållanden?
- Det ska bli mycket intressant att få ta del av deras undervisning och metoder för teknik och planering, och hur de digitala verktygen kommer in i det pedagogiska arbetet, säger Lars Knutsen.
Modern teknik bäddade för det första mötet mellan elever och lärare - ett skajpmöte över nätet. Snart möts de i Vasa. En gammal svenskstad men med en kultur som skiljer sig en hel del från den svenska.
Text: Lars Ingemarson
Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 27 september 2018