JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Äldrelägenheter utan biståndsbeslut

Äldrelägenheter utan biståndsbeslut

Publicerad 27 september 2018

I våras slopade socialnämnden kravet på biståndsbeslut för att få bo i de servicelägenheter som nämnden grupphyr av Laholmshem. Nu kan alla som är ålderspensionärer eller personer som har sjukersättning ställa sig i kö för att få bo i dessa bostäder, som numera benämns äldrelägenheter.

Av Laholmshem har socialnämnden grupphyrt 113 servicelägenheter på fem orter i kommunen. Lägenheterna, fördelade på ettor, tvåor och treor, var avsedda för gamla. Dock krävdes biståndsbeslut för att kunna flytta in. Beslutet tog bland annat fasta på sökandens behov av anpassat boende, behov av närhet till aktiviteter, matsal och personal och om bostaden skulle främja möjligheten till ett mer självständigt liv.

Hyresrätter med förbehåll

Socialnämndens politiska majoritet var emellertid angelägen om att skifta fokus; lägga mindre krut på biståndsbedömningar till förmån för serviceinsatser. Därmed omvandlades lägenheterna till vanliga hyresrätter, men inte utan förbehåll. Lägenheterna får endast hyras ut till ålderspensionärer eller personer som har sjukersättning.

Beslutet innebär att man nu kan ställa sig i kö till äldrelägenheterna, på en eller flera orter. Erbjuds man en lägenhet har man sju dagar på sig att tacka ja eller nej. Ett nej innebär att man stryks ur kön för den aktuella orten. Tackar man nej till tre olika erbjudanden stryks man helt ur kön.

I dagsläget är flertalet lägenheter uthyrda. Först när de blir lediga, och personer med biståndsbeslut som väntar på att få en lägenhet och till slut fått en bostad, tillämpas det nya regelverket fullt ut.

För ytterligare information, kontakta

Bodil Kristoffersson
Tel 0430- 150 00
E-post: bodil.kristoffersson@laholm.se

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 27 september 2018