JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Allt fler förtidsröstar

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

45-procentig ökning av förtidsröstningen

Publicerad 24 augusti 2018

Amerikanskan Nancy Jacobson (t h) följde nyfiket röstproceduren när Birgitta Jacobsson förtidsröstade på Mellby center.

Allt fler förtidsröstar, en trend som märks tydligt i Laholms kommun. Mellan valen 2006 och 2014 ökade antalet mottagna förtidsröster med 45 procent. I årets val förutspås än fler rösta före valdagen. Nationella siffror pekar på att mer än hälften kommer att använda sig av denna möjlighet.

I Laholms kommun kan väljare förtidsrösta på fem platser: Stadshuset i Laholm, Mellby center, Knäreds bibliotek, Veinge bibliotek och Våxtorps bibliotek. Förtidsröstning kan även ske på bokbussen och via lantbrevbärare.

Populär röstlokal

Inför 2006 års val mottogs flest förtidsröster i Stadshuset, men i valen därpå har Mellby center gått om som "populäraste" plats för att göra sitt val. I 2006 års val tog valförrättarna i kommunen emot 4 483 röster. För följande val, 2010 och 2014, var antalet 5 368 respektive 6 518. I det senaste valet lämnades 3 284 röster i Mellby center och 2 353 i Stadshuset.

Platserna för förtidsröstning öppnades i onsdags, den 22 augusti. Efter två dagar har valförrättarna tagit emot 353 röster med lite övervikt för Mellby center.

Tre valförrättare

Tre valförrättare är alltid på plats i köpcentrumet. På fredagen var Lennart Johansson en av dem, väl förtrogen med uppgiften och mångårig erfarenhet.

- Antalet som förtidsröstar, eller som man sa tidigare poströstar, har ökat för varje val. Möjligheten att göra det är jättebra, men den som förtidsröstat borde inte få rösta på valdagen. Det försinkar valdagens röstsammanräkning, säger han.

Med nuvarande system kan nämligen den som förtidsröstat även rösta på valdagen – en möjlighet att ångra sig. Avgiven förtidsröst ersätts då av valdagens. Det innebär att rösträkningen av förtidsröster inte kan början förrän vallokalen stängts. Först då kan valförrättarna kontrollera om någon väljare röstat två gånger.

- Under mina många år som valförrättare, jag började inför 1973 års val, har endast två ångrat sig. Så det borde vara dags att stänga dörren för denna möjlighet, säger Lennart Johansson.

Amerikan studerade valet

En av dem som förtidsröstade på fredagen var Birgitta Jacobsson.

- Eftersom min man är borta på valdagen - spelar golf- valde vi att förtidsrösta tillsammans. Det är enkelt och smidigt. Och Mellby center är suveränt eftersom man kan kombinera röstning med eventuella inköp, säger hon.

Vid sin sida under röstproceduren hade hon Nancy Jacobson, hemmahörande i Iowa USA. På besök i Sverige hos Birgitta och maken Ronny studerade hon nyfiket tillvägagångssättet. Hon slogs av mängden partier att välja på, nationellt, regionalt och lokalt.

- Vi har sällan mer än två, republikaner och demokrater. Någon enstaka gång dyker ett oberoende parti upp. I Iowa står kandidaterna för respektive parti på gemensam lista, och där kryssar man för vem man vill ge sin röst, säger Nancy.

Höjer valdeltagandet

Möjligheten att rösta i ett köpcentrum har hon aldrig stött på i sin delstat. En möjlighet som tilltalade henne, och, som hon antog, höjer valdeltagandet.

Jämfört med USA är valdeltagandet avsevärt högre i Sverige. I det senaste riksdagsvalet röstade 86 procent av de röstberättigade. Motsvarande siffra för det senaste presidentvalet i USA var 53 procent.

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 24 augusti 2018