JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Badbart i Glänningesjö

Eldningsförbud

Eldningsförbud i Laholms kommun och i hela Halland från 1 juni 15.00

Läs mer om vad som gäller vid eldningsförbud 

Fire ban In the municipality of Laholm

Verbot der Verbrennung In der Gemeinde Laholm besteht derzeit ein Feuerverbot.

Please refer to www.laholm.se for updates and information.

Badbart i Glänningesjö

Publicerad 27 juli 2018

Det går bra att bada i Glänningesjö, precis som det gör på de andra baden där det tas vattenprover. Det preliminära resultatet på tisdagens prover som kom under förmiddagen skiljer sig mycket från det slutgiltiga resultatet som kom senare under eftermiddagen.

- Vi fick ett falsklarm kan man säga, säger Ulf Bergström, kultur och utvecklingsverksamhetens vikarierande chef. De preliminära rapporter vi får brukar stämma ganska bra när det slutgiltiga svaret kommer. Men denna gången var det stor skillnad när det gällde Glänningesjö.

Från ett preliminärt resultat som visade otjänligt på grund av för hög halt av en tarmbakterie som heter Intestinala enterokocker, till tjänligt med anmärkning. Men då på grund av att en annan bakterie, Escherichia coli, visar lite högre värde än vad som krävs för att vara tjänligt. Kommunfastigheter, som för kommunens räkning tar in vattenproverna från våra fem insjöbadplatser och skickar till analys, har begärt en förståelig förklaring av Eurofins laboratorium i Jönköping hur det just denna gången kunde bli så vittskilda resultat. Svar har inte kommit ännu.

Tre nivåer

Det finns tre nivåer som provresultaten delas in i; tjänligt som anses vara normalt och bra, tjänligt med anmärkning som talar om att det är något högre värden men inget som kommunen varnar för samt otjänligt, vilket innebär onormalt höga värden och då finns det anledning att vara försiktig och kommunen avråder från att bada.

- När vi får ett preliminärt resultat som visar otjänligt så reagerar vi omedelbart, säger Ulf. Vi prioriterar invånarnas och besökarnas säkerhet och hälsa högt och då kan vi inte vänta på det slutgiltiga svaret med att informera att vi avråder från att bada. Det brukar stämma, men denna gången var det i onödan. Jag förstår att folk tycker vi velar och kommer med kontrabesked, men för allas trygghet kommer vi göra på samma sätt igen om vi får ett preliminärt besked som visar otjänligt vatten.

Från de prover som togs under tisdagen vars resultat kommit idag fredag, visar alltså inget prov på otjänligt vatten. Resultaten är normala och det går bra att bada.

Havs- och vattenmyndigheten har mycket information om badvatten och där kan man i läsa om vattenkvalitén på många av Sveriges badplatser, se via länk här på sidan.

Text: Reino Jacobsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 27 juli 2018