JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Bäst i Halland inom förskolan

Framgångsrik modersmålsundervisning i förskolan

Publicerad 29 maj 2018

I en undersökning om flerspråkighet i förskolan hamnar Laholms kommun på 11:e plats i landet och är bäst i Halland.

Bäst i Halland och på 11:e plats i landet. Laholms kommun ligger verkligen i framkant i arbetet med modersmålsundervisning i förskolan. Det framgår av en undersökning som utbildningsföretaget Inläsningstjänst gjort bland landets kommuner och därefter rankat dem.

Av landets 290 kommuner svarade 204 på utbildningsföretagets fem frågor. Frågorna handlade om hur aktivt kommunerna arbetar med flerspråkighet i sina förskolor, kompetensutveckling av personal och användandet av digitala tjänster.

Arbetet har gett avtryck

- Det är glädjande att det arbete som vi lägger ned för att stärka flerspråkighet i förskolan ger avtryck. Det positiva resultat visar att insatser som fortbildning, språklådor och användandet av fler digitala verktyg fungerar, säger Monica Williamsson, enhetschef på EFI (enheten för flerspråkighet och integration).

- En annan viktig del i arbetet är också att involvera föräldrarna i arbetet med flerspråkighet på förskolan. Nu görs det i högre grad än tidigare.

Nätverk för kommunens förskolor

Utbildningsföretagets resultat presenterades nyligen för det förskolenätverk som finns i Laholms kommun. Ett nätverk som bildats för att utbyta erfarenheter och utveckla arbetet med flerspråkighet i förskolan. Förutom företrädare för förskolorna och enheten för flerspråkighet och integration ingår även elevhälsan i gruppen.

Förslag till regeringen

Att skillnaderna är stora mellan hur aktiva kommunerna är i arbetet med modersmål i förskolan framgick tydligt i utbildningsföretagets undersökning. Med tanke på att vart femte barn i Sverige är flerspråkigt, har Skolverket nyligen föreslagit regeringen att förskolans läroplan bör uppdateras med ett förtydligande om förskolans ansvar för modersmål.

Ett ansvarstagande som Laholms kommun redan tagit på sig. Det vittnar bland annat rankingen om – 11:e plats i Sverige.

Text och bild: Monica Fransson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 maj 2018