JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Bevattningsförbud i kommunen

Bevattningsförbud i kommunen - förbrukningen måste minska

Publicerad 05 juni 2018

Seden den 5 juni råder bevattningsförbud i Laholms och Halmstads kommuner.

På grund av den extremt höga förbrukningen av dricksvatten infördes på tisdagen bevattningsförbud i Halmstads och Laholms kommuner. Vattenverken förmår inte producera vatten i den omfattning som det går åt, vilket leder till sämre tryck i ledningarna och risk för att exempelvis räddningstjänsten står utan vatten för att bekämpa bränder.

Förra årets bevattningsförbud infördes rekordtidigt och berodde på låga grundvattennivåer. I år är nivåerna i grundvattentäkterna normala för årstiden, men konsumtionen av dricksvatten är extremt hög.

– Trots att vi uppmanat invånarna att spara vatten så ser vi på produktionssiffrorna att det inte hjälper. Därför utfärdas nu bevattningsförbudet, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA.

Vattenanvändningen högre än normalt

De senaste veckorna har Laholmsbuktens VA producerat närmare 38 000 kubikmeter vatten per dygn. Det är nästan 10 000 kubikmeter mer per dygn jämfört med förra sommaren.

– Vi kan inte ligga kvar på de här produktionsnivåerna utan att riskera att våra grundvattennivåer når botten i slutet av sommaren, då är vi tillbaka på ruta ett igen. Vi behöver komma tillbaka till förra årets fina siffror och då måste alla hjälpas åt. Det går inte att ha gröna gräsmattor mitt i en värmebölja, det tar för mycket av våra gemensamma resurser, säger Mattias Leijon.

Dricksvatten till mat, dryck och hygien

Bevattningsförbudet som nu införs betyder att det blir förbjudet att använda vattenslang, spridare, högtryckstvätt eller på annat sätt nyttja dricksvatten i större mängd. Dricksvattnet ska prioriteras för mat, dryck och hygien.
- Vi har sett att trycket i våra ledningar sjunker på grund av den höga förbrukningen. Det utgör en samhällsfara eftersom räddningstjänsten kan få svårt med släckvatten vid bränder, samtidigt som det är eldningsförbud och extremt torrt ute, säger Mattias Leijon.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 5 juni 2018