JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / (C)- politiker har gått bort

Centerpolitikern Lorenz Pucher har gått bort

Publicerad 29 januari 2018

Centerpolitikern Lorenz Pucher har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Kultur- och utvecklingsnämndens vice ordförande, Lorenz Pucher (C), har gått bort. Han blev 60 år.

Politikern och Knäredsbon Lorenz Pucher förknippas i mångt och mycket med sitt breda och brinnande engagemang för Europafrågor.

Som född och uppvuxen i Österrike implementerade han sitt Europaperspektiv på en mängd nationella, regionala och lokala frågor när han under sent 1980-tal bosatte sig i Knäred. Och ganska snart sådde han frön till intresseväckande europeiska samtal i Laholms kommun.

Drog många ministrar till Laholm

Med "Som sagt i Laholm" bjöd han in ministrar från Sverige och ibland även Österrike till Skottorps slott för diskussion om aktuella Europeiska spörsmål. Arrangemanget växte och flyttade så småningom till Laholms teater, ofta med Göran Skytte som moderator. Många är de svenska ministrar och näringslivsföreträdare som under dessa år kom till Laholm för att diskutera Europafrågor.

Europaforum

Efter ett antal år upphörde arrangemanget i Laholm. Som den Europavän Lorenz Pucher var, släppte han inte tanken på att hitta en annan ort som kunde ta upp tråden, och hade bättre förutsättningar för att bredda arrangemanget. Det blev Hässleholm. Hösten 2017 arrangerades Europaforum för elfte gången, större och mer omfattande än någonsin.

Pappa till 400-årsfirande

Lorenz Pucher väckte också tidigt frågan om 400-årsfirandet av freden i Knäred 1613. Med sitt breda kontaktnät engagerade han bland annat dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) och hans tidigare kollega på den danska stolen, Uffe Ellemann-Jensen (Venstre), till Knäreds bygdegård för att diskutera vår gemensamma historia och framtiden. Arrangemanget, på årsdagen av freden, blev startskottet för 2013 års många aktiviteter i Knäred.

Började i socialnämnden

Förtroendevald blev han första gången i början av 2000-talet, då som ersättare i socialnämnden. I samma nämnd utsågs han till vice ordförande den 1 januari 2011. När nuvarande mandatperiod inleddes, den 1 januari 2014, växlande han nämnd och gick till kultur- och utvecklingsnämnden där han också blev vice ordförande. Här förknippas hans gärning främst med engagemanget för bildandet av Campus Laholm. Han var även ledamot av kommunfullmäktige.

Text: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 januari 2018