JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Erland Björkman - ny kommunchef

Erland Björkman - t f kommunchef

Publicerad 12 juni 2018

Erland Björkman utsågs på tisdagen av en enig kommunstyrelse till t f kommunchef fram till den 30 april 2019.

Erland Björkman, planeringschef i Laholms kommun, blir tillförordnad kommunchef efter Peter Andreasson när han slutar sin tjänst den 31 augusti. Beslutet togs på tisdagen av en enig kommunstyrelse.

För knappt två veckor sedan träffades en överenskommelse mellan Peter Andreasson och de tre kommunråden gällande hans anställning. Överenskommelsen innebar att Andreasson slutar sin tjänst den 31 augusti och får därefter 12 månadslöner. Valet på hans ersättare, till dess att det finns en permanent lösning, föll på Erland Björkman.

Lång erfarenhet

- Erland Björkman har lång erfarenhet av att jobba i Laholms kommun. Han kan sin kommun innan och utan, och har bra förtroende bland företagarna, säger kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M).

Men även före överenskommelsen med Peter Andreasson fanns tankar på att stärka Erland Björkmans koppling till kommunledningen.

- Vi såg att det fanns ett behov av detta och pratade med Erland om det, säger Elisabet Babic.

Hade bestämt sig för att sluta

Erland Björkman övervägde erbjudandet men hade då bestämt sig för att sluta efter 35 år i kommunens tjänst.

- När jag bestämde mig för att sluta, kändes det som att jag skulle sluta på topp. Men med denna nya utmaning finns det nog en topp till att bestiga, säger han.

Under sin tid som kommunchef biträds Erland Björkman av verksamhets- och säkerhetschef Niklas Wilsson. Fram till den 1 oktober kommer även nuvarande ekonomichef Ingemar Nilsson att biträda.

Rollen som kommunchef tar han redan den 26 juni, men då som ersättare för Peter Andreasson under sommaren på tider som han inte är på plats.

Ny kommunchef till våren

Erland Björkmans förordnande gäller till och med den 30 april 2019. Då räknar de tre kommunråden, Elisabet Babic, Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson (S), med att en permanent lösning nåtts. För redan nu inleds rekryteringen av ny kommunchef. Ett rekryteringsföretag kommer att anlitas för urval och tester, samtidigt som råden betonar att ansvariga i kommunen kommer att "göra en hel del själva" i processen. Beslut om vem som ska tilldelas tjänsten tas dock först efter valet, när ny kommunstyrelse utsetts.

Betonar god arbetsmiljö

Erland Björkman ska fortsätta jobba i Peter Andreassons fotspår med kommunens gemensamma mål för ögonen, det vill säga skapa goda förutsättningar för att bo, verka och leva i kommunen samt satsa på barn och unga.

Samtidigt betonar Elisabet Babic att det måste skapas en god arbetsmiljö i kommunen med "stor respekt för varandras uppdrag". Och, betonar hon, det är en förutsättning för att bibehålla chefer.

Oeniga fack

Kommunstyrelsens beslut föregicks av förhandlingar med de fackliga organisationerna, Saco, Vision, Lärarnas riksförbund, Kommunal och Lärarförbundet. Saco reserverade sig mot förslaget.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 12 juni 2018