JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Flerfackskärl rullas ut

Kövlingehushåll först ut med flerfackskärl

Publicerad 01 oktober 2018

Barbro Andersson i Kövlinge var en av de första i kommunen som fick sitt gamla gröna kärl utbytt mot de nya flerfackskärlen. Med avfallsingenjör Eva Aronsson på plats fick hon tips om ändamålsenlig sortering i kökets vaskskåp

På måndagsförmiddagen påbörjades utrullningen av flerfackskärlen till hushållen i Laholms kommun. Tre bilar med 150 kärl lämnade monteringsplatsen där Våxtorps list tidigare höll till med siktet inställt på hushåll i Kövlinge. När arbetsdagen led mot sitt slut hade närmare 400 hushåll fått sitt gamla gröna kärl ersatt med de två nya, 370 liter stora kärl med vardera fyra fack.

Barbro Anderson stod högt upp på listan för bytet. Bilen med tunnor rullade in på gårdsplanen. Utkörarna tog hand om det tömda gröna kärlet och rullade fram de nya, försåg dem med streckkodsmarkering, läste av denna digitalt och kopplade samman informationen med kärlens chips. Därmed knöts kärlen till fastighetsägaren.

- Det här blir bra, sade Barbro Andersson, när hon undersökte och tittade ner i kärlen. Nu slipper vi köra till återvinningsstationen för att lämna förpackningar och glas. Å andra sidan har vi inte upplevt det som ett problem. Men visst, detta blir avsevärt bekvämare.

Nyfiken avfallsingenjör

Avfallsingenjör Eva Aronsson är en av dem som under de senaste åren lagt ner ett oerhört jobb på kommunens förändring av hushållens avfallshantering. Så naturligt nog var hon nyfiken på att se det praktiska handhavandet och följde med leveransen av de första kärlen. Till henne ställde Barbro frågan om man måste rengöra glas och förpackningar innan de läggs i kärlen.

- För återvinningens skull räcker det att rengöra förpackningarna från matrester. I övrigt är rengöringen en hygienfråga för fastighetsägaren, säger Eva Aronsson.

Med införandet av flerfackskärl har Barbro också funderat på ändamålsenlig uppdelning av skåpet under vasken i köket. Evas rekommendation är tre kärl: ett för matavfall, ett för restavfall och ett för osorterade förpackningar. Det senare tar man med sig till kärlen för sortering på plats. På så sätt behöver man inte vika stora utrymmen inomhus för att sortera på rätt sätt.

Sorteringsguide

Påsar för matavfall och hållare för dessa ligger i de nya kärlen. Här finns också en sorteringsguide som på ett överskådligt sätt reder ut hur olika typer av avfall ska sorteras.

Uppdraget att leverera nya kärl och hämta in de gamla gick till företaget PWS. Deras tyska fabrik har producerat kärlets ytterhölje medan innanmätet tillverkats i skånska Perstorp. I Våxtorps lists gamla lokaler har medarbetare på Jobb Laholm monterat kärlen, som i avvaktan på leverans ställts på det gamla fabriksområdet – vid det här laget närmast proppfullt.

16 200 kärl före jul

Poul Erik Pedersen på PHP har gedigen erfarenhet av att köra ut kärl till hushåll. I Danmark har företaget levererat en halv miljon kärl.

Före jul kommer det danska företaget PHP, underentreprenör till PWS, att leverera 16 200 kärl till permanenthushållen i kommunen. Ägarna till de drygt 4 000 fritidshushållen får sina kärl i början av 2019. Måndag till torsdag går nu tre bilar i skytteltrafik med kärl från Våxtorp till abonnenterna.

PHP är knappast någon duvunge i sammanhanget. Nyligen körde företaget ut kärl i Osby kommun, men den allt överskuggande erfarenheten är förvärvad på hemmaplan. Här har företaget kört ut en halv miljon kärl, berättar Poul Erik Pedersen på PHP. Så står också återvinning högt på den danska agendan. Folketinget har bestämt att minst 50 procent av allt hushållsavfall ska återvinnas senast 2022.

40-tal kommuner

Svensk lagstiftning kräver att samtliga kommuner senast 2025 ska ha ett återvinningssystem för hushållen liknande det som nu rullas ut i Laholms kommun. Hittills har ett 40-tal kommuner uppfyllt kravet, framför allt skånska kommuner.

Enligt Eva Aronsson kan ett skäl vara närhet till och många biogasanläggningar för omhändertagande av matavfall, som i anläggningarna blir biogas och distribueras ut via det sydsvenska gasnätet.

Omlastningsstation tas i bruk

Samtidigt som de nya kärlen levereras tas också omlastningsstationen vid återvinningscentralen i Ahla i bruk. Här töms sopbilarna och soporna sorteras varefter avfallet transporteras med lastbil antingen till återvinning eller förbränning.

På den nya omlastningsstationen har en yta på cirka 10 000 kvadratmeter iordningställts för containrar på räls, rampsystem och komprimator. Liknande rälssystem är vanligt förekommande i Danmark, men i Sverige blir Laholm först ut med sitt automatiserade och slutna rälssystem som tar hänsyn till såväl miljö som till arbetsmiljö.

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 oktober 2018